Ciasteczka dyniowe z otrębami

Ciasteczka dyniowe z otrębami

Ciąg dalszy przepisów z dynią. Tym razem ciasteczka z otrębami i gorzką czekoladą. Smaczne i zdrowe ciasteczka domowej roboty. Zasmakują waszym dzieciakom!

Zdjęcie - Ciasteczka dyniowe z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka dyniowe z otrębami składniki:
  • 150g mąki pełnoziarnistej
  • 70g otrębów
  • 4 łyżki puree dyniowego*
  • 70g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 80g groszków czekoladowych (lub gorzkiej czekolady)
przygotowanie:

*Puree dyniowe – dynię przekrojoną na pół piekę przez godzinę w 200oC. Upieczony miąższ miksuję na gładkie puree, przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka dni.

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gęste lepkie ciasto.

Nałożyć łyżką ciasto na wyłożoną papierem blachę. Uformować okrągłe płaskie na 1 cm ciasteczka.

Piekarnik rozgrzać do 175oC. Piec 15 minut. Ciastka będą miękkie po środku a bardziej upieczone z zewnątrz.

Zdjęcie - Ciasteczka dyniowe z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka dyniowe z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów