Ciasteczka dyniowe z otrębami
Ciąg dalszy przepisów z dynią. Tym razem ciasteczka z otrębami i gorzką czekoladą. Smaczne i zdrowe ciasteczka domowej roboty. Zasmakują waszym dzieciakom!
Ciasteczka dyniowe z otrębami składniki:- 150g mąki pełnoziarnistej
- 70g otrębów
- 4 łyżki puree dyniowego*
- 70g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 80g groszków czekoladowych (lub gorzkiej czekolady)
*Puree dyniowe – dynię przekrojoną na pół piekę przez godzinę w 200oC. Upieczony miąższ miksuję na gładkie puree, przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka dni.
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gęste lepkie ciasto.
Nałożyć łyżką ciasto na wyłożoną papierem blachę. Uformować okrągłe płaskie na 1 cm ciasteczka.
Piekarnik rozgrzać do 175oC. Piec 15 minut. Ciastka będą miękkie po środku a bardziej upieczone z zewnątrz.