Ciasteczka dalgona. Ciastka ze Squid Game

Świat wprost oszalał na punkcie “Squid Game”. Ten południowokoreański serial opowiada o przygodach zadłużonych ludzi, którzy – chcąc poprawić swoją sytuację finansową – przyjmują tajemnicze zaproszenie i uczestniczą w serii gier przeznaczonych dla dzieci. Główną nagrodą są miliardy wonów. Choć serial można obejrzeć na Netflixie dopiero od połowy września, już wiadomo, że jest on największym hitem tej platformy, a wielu miłośników kina już czeka na drugi sezon.

W jednym z odcinków uwagę widzów przykuły ciasteczka wykorzystane w grze pt. “Plaster miodu”. Ciastka te są jednym z najpopularniejszych słodkich przysmaków w Korei Południowej. Cieszyły się zawsze olbrzymim zainteresowaniem, ponieważ są tanie, a także łatwo dostępne. Nazywają się dalgona. Wielu internautów zastanawia się nad tym, gdzie można je kupić lub w jaki sposób przyrządzić samemu. Dobra wiadomość: nie trzeba w tym celu wyjeżdżać do Korei bowiem ciastka dalgona przygotujemy we własnej kuchni. Wykorzystamy w tym celu dwa proste składniki oraz foremki: w serialu ciastka miały kształt kółek, trójkątów, gwiazdek i parasolek. Możemy odwzorować te kształty lub wybrać inne. Gdy już przygotujemy ciastka, możemy usiąść wygodnie na kanapie i obejrzeć kolejny odcinek ulubionego serialu.

Ogromną zaletą ciasteczek dalgona jest prostota ich wykonania oraz fakt, że przygotujemy je z zaledwie dwóch składników.

Zdjęcie - Ciasteczka dalgona. Ciastka ze Squid Game - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Ciastka
Kuchnia: Koreańska
Trudność: Łatwe
Porcje: 12 porcje
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 5 min.
Kalorie: 210 kcal

Ciastka dalgona, popularna koreańska słodka przekąska, która stała się światowym hitem dzięki serialowi Squid Game. Zobacz przepis.

Składniki:
  • Składniki na ciasteczka dalgona
  • 5 łyżek cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • Akcesoria kuchenne
  • mały rondel z grubym dnem

  • garnek z płaskim dnem

  • folia spożywcza

  • foremki do ciast o różnych kształtach

Sposób przygotowania:
  • Przygotowanie ciastek zaczynamy od rozpuszczenia cukru w rondelku postawionym na małym ogniu.
  • Gdy cukier skarmelizuje się i przybierze złoty kolor, wsypujemy sodę i zaczynamy szybko mieszać.
  • Po chwili masa powinna zacząć wyrastać. Gdy wyrośnie, przekładamy ją na blat wyłożony wcześniej folią.
  • Kładziemy na ciastko garnek z płaskim dnem aby równo rozpłaszczyć.
  • Masę rozkładamy płasko i przykrywamy jeszcze jedną warstwą folii.
  • Przy użyciu foremek do ciasta odciskamy różne kształty. Czekamy do ostygnięcia masy i wówczas zdejmujemy folię.
  • Gotowe ciasteczka możemy podać w całości lub wykroić. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Kategorie przepisów

Podobne przepisy