Ciasteczka cynamonowe
Specjalnie dla Was na zbliżające się święta postanowiłam wypróbować przepis z Cukierni Lidla. Ciasto robi się szybko, nie potrzeba wielu składników, a dodatek cynamonu sprawia, że w kuchni unosi się cudowny zapach. Ciasteczka te nadają się zarówno na niedzielną słodką przekąskę, jak i na święta Bożego Narodzenia, gdy w naszym domu unosi się zapach cynamonu, pierniczków. Do dekoracji można użyć migdałów, rodzynek oraz orzechów włoskich. Takie ciasteczka można przechowywać w puszcze nawet przez 2-3 tygodni i codziennie cieszyć się ich smakiem.
Porcja na 20 ciasteczek
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 100 g miękkiego masła,
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 duże jajo,
- cukier wanilinowy lub laska wanilii,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- orzechy włoskie, migdały i rodzynki do dekoracji,
- 1 białko
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier puder, nasionka z laski wanilii, zmielone orzechy, jajko i cynamon. Zagnieść delikatnie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość 4-5 mm. Używając foremek wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wybić białko i rozbełtać je widelcem. Za pomocą pędzelka ciasteczka smarować białkiem i dekorować bakaliami według uznania. Piec w temp. 175 stopni 12-15 min na złoty kolor.