Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie
Nie tak dawno temu oglądaliśmy program Kasi Bosackiej "Co nas truje".
Tematem były sklepowe ciasta i ciasteczka. Zgroza...
Jako rodzina uzależniona od słodyczy uznaliśmy, że należy ogarnąć temat słodkości we własnym domu, w klimacie "wiesz co jesz".
Na pierwszy ogień poszły ciasteczka brownie z bloga Malwiny posmakuj.to


Pyszne, prawie wytrawne z kawałkami czekolady na wierzchu. Szybkie i łatwe do przygotowania, zatem dziecięce dłonie chętnie brały udział w ich produkcji.


Składniki:
- 80 g masła
- 225 g czekolady gorzkiej
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- sól (szczypta)
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady deserowej/białej (lub gorzkiej)


Zdjęcie - Ciasteczka brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przygotowanie:
Masło i połamaną czekoladę gorzką stopić w kąpieli wodnej. Wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą.
Jajka ubić do białości z cukrem (ok. 5 min) dodać masę czekoladową, wymieszać krótko do połączenia.
Wsypać mąkę i wymieszać krótko.
Gotową masę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec do 15 min (uwaga na przesuszenie ciasteczek) w temperaturze 180 stopni.


Smacznego:
Czas przygotowania 30 min.
Ilość porcji dla 5 osób


Kategorie przepisów