Ciabatta z sezamem
Czy wiecie o tym, że ciabatta oznacza po włosku pantofel? Nazwa zapewne pochodzi stąd, że te włoskie, białe chlebki mają spłaszczony, wydłużony i płaskawy kształt przypominający kapcie. Chociaż przyznam szczerze, że pewności nie mam, czy nie są to przypadkiem ulubione bułeczki włoskich mężczyzn, którzy są „pod pantoflem” swoich kobiet
Odmian ciabatty jest tyle ile regionów Włoch, a może nawet i więcej. Oprócz charakterystycznego kształtu, ich podstawowe składniki to pszenna mąka i drożdże. Istnieją także wersje na bazie przygotowanego wcześniej zaczynu. Ja jednak chciałam Wam pokazać dziś najłatwiejszy przepis na ciabattę, wymagający użycia jedynie suszonych drożdży. To naprawdę proste
Z przepisu wychodzi kilkanaście małych chlebków o wielkości bułeczek. Świetnie nadają się następnego dnia po wypieku do grillowania z ulubionymi dodatkami w postaci kanapek panini (ale nie gwarantuję, że ciabatty nie znikną w godzinę).
Ciabatta z sezamem
- 800 g mąki pszennej (typ 550)
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 160 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml wody mineralnej
- 150 ml mleka (u mnie 1,5 %)
- 2 jajka
- 70 ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki sezamu
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże, mąkę, łyżeczkę cukru, dwie łyżeczki soli – suche składniki dokładnie mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą (powinny osiągnąć temperaturę ok. 32-36 stopni), odstawiamy. Do misy z suchymi składnikami powoli dolewamy letnie mleko, letnią wodę, dwa jajka, jogurt naturalny i olej. W tym czasie ciasto cały czas mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy mikserem przez kilka minut. Jeśli nie mamy miksera, wyciągamy ciasto z misy i przekładamy na obsypaną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Misę oprószamy mąką i wkładamy do niej wyrobioną kulę z ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- Po godzinie ciasto ponownie przenosimy na blat oprószony mąką i zagniatamy przez dwie minuty. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą kulkę spłaszczamy w ręce i zginamy w pół w taki sposób, w jaki lepimy pierogi. Ciabattę odwracamy łączeniem ku dołowi i formujemy owalny, lekko kwadratowy kształt. Gotową ulepioną bułeczkę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, gładką stroną ku górze. Czynność powtarzamy 11 razy. Ciabatty przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Każdą ciabattę smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy odrobiną sezamu. Pieczywo wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na ok. 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce lub pergaminie.