Ciabatta pomidorowa
Ciabatta wymaga czasu. Zdaję sobie sprawę, że sformułowanie „odstaw na 6 godzin” zwykle bardziej odstrasza, niż zachęca do skorzystania z przepisu. Wiem, bo sama pamiętam czasy, gdy chciałam upiec mój pierwszy chleb.
Jednak zastanówcie się nad tym. W sumie to może być zaleta, a nie wada. W końcu dużo łatwiej zagospodarować sobie 6 godzin przerwy niż czekać półtorej, wyczekując aż wreszcie urośnie i wreszcie będziemy mogli go wsadzić do piekarnika. Ja wracam po pracy, zwykle zmęczona, jednak nie na tyle, aby nie mieć siły na zagniatanie chleba. Ostatnie siły wpompowuje więc w ciasto, ucinam drzemkę i wieczorem moja ciabatta jest gotowa do pieczenia.
Uwielbiam smak pomidorów w chlebie. Właściwie nie tylko w chlebie, nie ma chyba pomidorowego dania, które mi nie odpowiada. Dlatego ta ciabatta, pomijając już niezwykle miękki miąższ i fakt, że po prostu nie da się powstrzymać od rwania jej rękami jeszcze gorącej, niezwykle ujęła mnie swoim smakiem. Spróbujcie sami.
Ciabatta pomidorowa Autor: Sliwka Porcje: 1
Skladniki
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 200 ml soku pomidorowego
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Instrukcja
- Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i zioła
- Zacznij wlewać powoli sok pomidorowy, zagniatając ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od ręki. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
- Po upływie czasu zagniatania dodaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto. Powinno nabrać lepkości.
- Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na minimum 6 godzin.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Zagnieć i utwórz z ciasta jajowaty kształt. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
- Gdy kończy się czas ponownego wyrastania, rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
#version#