Ciabatta

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatta to moje ulubione włoskie pieczywo. Jest pyszne – jak jest świeże – maczane tylko w ulubionej oliwie… Oczywiście można też przygotować kanapkę lub jeśli coś nam zostanie do następnego dnia i zaczyna już wysychać zrobić sobie pieczywo czosnkowe….:) Kilka razy już je piekłam z różnych przepisów ale żaden przepis nie był godny polecenia:( Ale ten mogę z czystym sumieniem polecić… według mnie to przepis idealny! Jednak Liska to specjalistka:)! Już kilka razy robiłam ciabattę z tego przepisu i zawsze wychodzi… mimo, że raz użyłam mąki pszennej a raz chlebowej… raz robiłam z suchymi drożdżami a raz drożdże wcześniej rozpuściłam w letniej wodzie…. Najważniejsze jest, żeby ciasto na ciabattę dobrze wyrobić. Jak podaję w przepisie trzeba tak długo wyrabiać, aż zaczną się pojawiać bąble powietrza i ciasto jest na tyle elastyczne, że możemy je podnieść w całości jedną ręką. Jeśli wyrabiam ręcznie -mój robot nie daje rady;) – to troszkę to trwa ale nie przejmuję się tym, bo czym więcej kalorii spalę przy wyrabianiu tym na więcej mogę sobie pozwolić później ;) Wiem, że jest troszkę zachodu z przygotowaniem ciabatty ale naprawdę warto! Myślę, że najtrudniejsze jest pocięcie ciasta i przełożenie na blaszki ale przy odrobinie cierpliwości da się to zrobić:) Jeszcze raz powtórzę: Warto! Nie ma jak domowa ciabatta… jeszcze ciepła z oliwą lub z masełkiem…. Rozmarzyłam się…. Myślę, że czas już wstawić nową bigę …. ;)

Ciabatta – składniki:

Biga (zaczyn przygotowany wieczorem przed dniem pieczenia):

  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 2/3 szklanki mąki

Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 9-17 godzin.

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następnie mieszamy bigę z:

  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • 3 i 1/4 szklanki mąki (najlepiej chlebowej)
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wyrabiamy bardzo dokładnie. Nie jestem jeszcze specjalistką od pieczenia ale wg mnie trzeba wyrabiać ciasto tak długo, aż zaczną się pojawiać bąble powietrza i jeśli chwytając jedną dłonią uda nam się całe ciasto podnieść tzn, że jest już dobrze wyrobione :) Jeśli chcemy mieć ciabattę z dodatkami to dodajemy je teraz np. zioła prowansalskie i oliwki lub suszone pomidory.

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odstawiamy przykryte ściereczką do fermentacji na 3-4 godziny.

Następnie ciasto wylewamy na stolnicę wysypaną mąką. Posypujemy wierzch mąką. Jeśli dotykamy ciasta to musimy ręce cały czas oprószać mąką. Można używać specjalnych łopatek – jak te na zdjęciu – ale równie skuteczne będzie pocięta w kształt prostokąta podkładka plastikowa ;) Trzeba pamiętać, że jak kroimy ciasto to naszą łopatką uderzamy w dół, zatrzymujemy i od razu odsuwamy ciasto na boki bo jest ono bardzo klejące. Formujemy kształt bułek małych lub dłuższych, jakie wolimy. Ja robiłam z podwójnej porcji, dlatego zrobiłam i takie i takie;) Do przenoszenia ciasta łopatki są idealne!

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysypaną mąką. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.

Wstawiamy do GORĄCEGO piekarnika ok 230 stopni. Na dno piekarnika przed wstawieniem ciabatty wkładamy blaszkę z kostkami lodu i/lub spryskujemy w trakcie pieczenia ścianki piekarnika – trzeba uważać żeby nie spryskać światełka, bo pęknie – tak aby powstała para a wtedy są cudnie chrupiące :)
Pieczemy ok.20 minut.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

źródło http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2008/02/ciabatta.html

Przepisy z tych kategorii

Ciabatta na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta na zakwasie z oliwkam…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Fougasse na zakwasie

Fougasse na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Świąteczne mini Panettone

Świąteczne mini Panettone

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoski chlebek św. Józefa

Włoski chlebek św. Józefa

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Stecca - włoskie płaskie chlebki
3

Stecca - włoskie płaskie chleb…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Szybka ciabatta
4

Szybka ciabatta

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis