Chutney z mango i chilli
Ponieważ bardzo lubimy pikantne smaki, to z przyjemnością sięgnęłam po przepis znaleziony u Ireny i Andrzeja na chutney z mango i chilli. Nic nie przesadzili w opisie, chutney naprawdę smakuje wspaniale, pasuje do wszystkiego i na bank będzie u nas często gościł.
Chutney z mango i chilli
3 owoce mango, mocno zielone (waga ok. 1 kg)
120 g orzechów nerkowca
60 g korzeń imbiru
2 papryczki chilli
250 g smacznych rodzynek
500 ml brązowego cukru
500 ml octu winnego
Mango obrałam, pokroiłam w kostkę, wsypałam do garnka. Dodałam rodzynki i orzechy (następnym razem trochę je posiekam), pokrojony w kostkę imbir i chilli, cukier oraz ocet. Wymieszałam. Od zawrzenia gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem, przez 30 minut. Przelałam do słoików.