Chutney pomidorowy
Sezon na pomidory trwa w najlepsze. Warto więc przygotować z nich jakieś przetwory. Oczywiście keczup też się przyda, ale lepiej postawić na chutney! Na ten chutney ;) Po co szukać innych przepisów, skoro ten jest świetny. Smaki są odpowiednio zrównoważone, czuć słodycz pomidorów, ostrość chili i korzenny aromat przypraw. To doskonały dodatek do serów, mięsa, wędlin. Jest tak smaczny, że proponuję zrobić go od razu z podwójnej porcji, oczywiście jeśli macie tak duży garnek. PS Moje nowe talerzyki, widoczne na zdjęciu, tak bardzo mi się podobają, że aż muszę na nie zwrócić Waszą uwagę ;D
Chutney pomidorowy
- 2 kg pomidorów
- 4 cebule (250g)
- 3 papryczki chili
- 8 ząbków czosnku
- 400g cukru
- 100ml octu jabłkowego
- 100ml czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1) Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
2) Wymieszać je w dużym garnku o grubym dnie z drobno posiekanymi cebulami, posiekanymi papryczkami i czosnkiem oraz resztą składników.
3) Gotować na wolnym ogniu, często mieszając,
przez ok. 2 1/2 godziny lub do zgęstnienia.
4) Przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić
i zapasteryzować, ja zrobiłam to w piekarniku.
Czas przygotowania: 3 godziny
Porcja na 3 małe (0,15 l) i 2 duże (0,3 l) słoiki