Chutney aronia&śliwka&gruszka

Zdjęcie - Chutney aronia&śliwka&gruszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chutnej to rodzaj gęstego słodko-kwaśnego pikantnego sosu używany w kuchni indyjskiej, popularny również w krajach europejskich. Dzięki dodatkowi przypraw jest bardzo aromatyczny. Stosowany do potraw mięsnych i wegeteriańskich.
Swój sos wzbogaciłam dodatkiem aronii. Zyskał piękny, głęboki rubinowy kolor i ciekawy smak. Polecam!
Zdjęcie - Chutney aronia&śliwka&gruszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Skladniki:
200 g aronii
450 g śliwek
2 duże gruszki
200 ml soku z jabłek
2 łyżki cukru/miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
5 cm kawałek imbiru
kilka gożdzików
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego

Wykonanie:
  • śliwki odpestkować, pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Owoce umieścić w rondlu, wlać sok jabłkowy i zagotować. Dodać resztę składników/przypraw i gotować na małym ogniu do zagęszczenia sosu
  • na nieżące spożycie przechowywać w lodówce. Większą ilość umieścić w wyparzonych, małych słoiczkach i zapasteryzować 10 minut w wodzie bliskiej wrzenia
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Chutney aronia&śliwka&gruszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pikantny chutney ananasowy

Pikantny chutney ananasowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szybki dżem żurawinowy
1

Szybki dżem żurawinowy

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Galaretka z czerwonych porzeczek na zimę

Galaretka z czerwonych porzecz…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Złośliwość rzeczy martwych i dżem figowo-winogronowy

Złośliwość rzeczy martwych i d…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Konfitura z borówki brusznicy do serów i mięs

Konfitura z borówki brusznicy…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Agrest w syropie
1

Agrest w syropie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku