Chutney aronia&śliwka&gruszka
![Chutney aronia&śliwka&gruszka](/obrazek/duze/chutney-aroniasliwkagruszka-370211.jpeg)
![Zdjęcie: Chutney aronia&śliwka&gruszka Zdjęcie - Chutney aronia&śliwka&gruszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/370210.jpeg)
Swój sos wzbogaciłam dodatkiem aronii. Zyskał piękny, głęboki rubinowy kolor i ciekawy smak. Polecam!
![Zdjęcie: Chutney aronia&śliwka&gruszka Zdjęcie - Chutney aronia&śliwka&gruszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/370211.jpeg)
Skladniki:
200 g aronii
450 g śliwek
2 duże gruszki
200 ml soku z jabłek
2 łyżki cukru/miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
5 cm kawałek imbiru
kilka gożdzików
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
Wykonanie:
- śliwki odpestkować, pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Owoce umieścić w rondlu, wlać sok jabłkowy i zagotować. Dodać resztę składników/przypraw i gotować na małym ogniu do zagęszczenia sosu
- na nieżące spożycie przechowywać w lodówce. Większą ilość umieścić w wyparzonych, małych słoiczkach i zapasteryzować 10 minut w wodzie bliskiej wrzenia
![Zdjęcie: Chutney aronia&śliwka&gruszka Zdjęcie - Chutney aronia&śliwka&gruszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/370212.jpeg)