Churros

Churros

Zdjęcie - Churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Hiszpańskie ciasteczka w kształcie długich i krótkich prętów, wyciskane i smażone na głębokim oleju.

Podawane zazwyczaj z sosem czekoladowym lub czekoladą na gorąco.

Churros popularne są także w USA, Portugali czy Meksyku.

Ciasteczka Churros wykonuje się z ciasta parzonego tak jak ptysie czy eklerki, obficie posypuje się cukrem pudrem lub cynamonem a także lukrem.

Polecam przepis na hiszpańskie Churros.

Składniki na churros:

  • 300 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego /opcjonalnie/
  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia

Zdjęcie - Churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wykonać churros?

Wodę z mlekiem, masłem i solą zagotować do rozpuszczenia masła.

Dodać mąkę i energicznie mieszać do otrzymania jednolitej masy.

Mieszaninę przełożyć do miski, lekko przestudzić.

Dodać po kolei jajka, za każdym dodaniem miksować.

Ciasto powinno być jednolite i błyszczące.

Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną /gwiazdka/ tylką-końcówką.

Wyciskać pręciki o dowolnych długościach na rozgrzany olej.

Smażyć przez 2 minuty na złoty kolor.

Usmażone churros oprószyć cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym.

Podawać z sosem czekoladowym lub czekoladą na gorąco.

Zdjęcie - Churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów