Churros
Na deser. Po hiszpańsku. C h u r r o s. Słodkościami tradycyjnie zamykam hiszpański cykl w ramach akcji Tripsta.pl - Europa od Kuchni. Więcej o kuchni hiszpańskiej możecie poczytać na blogu Tripsty. Albo kupić bilet do Hiszpanii, oj tak! :)
Churros to nic innego jak ciasto ptysiowe smażone na głębokim oleju. D o b r e , powinny być złote i chrupiące na zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Jeśli macie termometr cukierniczy - warto go tutaj użyć. Szansa, że takie właśnie idealne churros uzyskacie - znacznie wzrasta. Ja poradziłam sobie bez, i sama jestem zaskoczona - są pyszne.
Najlepsze jadłam w Peru. Stary, kolonialny hotel w samym centrum starej Limy. Z wrzeszczącym pawiem na dachu i kolorowymi papugami. Z widokiem na 'rooftopy' porośnięte dżunglastą roślinnością. Tuż za rogiem sprzedawano najlepsze churrosy. Ciepłe i chrupiące, duuuuże. Ze specyficznym kremem budyniowo waniliowym w środku.
Pan zawijał je w kawałek gazety. Zjadałam zanim wystygł. Pyszne.
Polecam.
Churros /przepis na ok 30 małych churros/
240 ml wody, 2 łyżki cukru, 50 g masła, szczypta soli, 200 g mąki pszennej, 2 jajka,
olej, do smażenia, drobny cukier do wypieków, do obsypania gotowych churros
W niewielkim garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i solą. Ściągamy z ognia, wsypujemy mąkę i energicznie ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto odlepi się od brzegów i stworzy zwartą kulę. Odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej masy wbijamy jajka, jedno po drugim, dobrze miksując. Gotowe ciasto jest gładkie i błyszczące.
Rozgrzewamy olej do temperatury ok 175 st C. (nie posiadam termometru cukierniczego, rozgrzałam ‚na oko’ - churros muszą wyraźnie skwierczeć ). Przez rękaw cukierniczy ( lub gruby worek z odciętym rogiem) z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy churros na olej. Smażyć, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Osuszamy papierowym ręcznikiem, obtaczamy w drobnym cukrze.
Smacznego!
• • •
Churros.
240 ml water 2 tablespoons sugar 50 g of unsalted butter pinch of salt 200 g of wheat all purpose flour 2 eggs
oil for frying sugar to finish the churros
In a small saucepan combine water, sugar, salt and butter. Bring to a boil and remove from heat. Stir in flour until mixture forms a ball. Put aside to cool down. When mixture is cooled, combine eggs, one in a time. Mix until well combine and the pastry is smooth and shiny. Heat oil for frying (to about 175 C degrees). Pipe strips of dough into hot oil using a pastry bag. Fry until golden; drain on paper towels. Roll drained churros in sugar.