Churros z sosem czekoladowym

Churros z sosem czekoladowym
Czytając różne książki i publikacje na temat jedzenia, dość często okazuje się, że bardzo znane i lubiane dziś dania powstawały z czystego przypadku, jak na przykład słynne tarta Tatin czy doskonała przyprawa Pimenton. Dość podobne sprawy się mają z hiszpańskimi churros - narodziły się bowiem z silnej potrzeby szybkiego i łatwego jedzenia, a ich początki sięgają pastwisk. Pasterze wypasający owce, skazani na ciągłe wędrówki musieli zapewnić sobie pożywienie,mając jednocześnie do dyspozycji jedynie otwarty ogień i znikomą ilość naczyń kuchennych. Ciasto parzone, bo z takiego powstają churros, przygotowuje się w jednym garnku i to w dość łatwy sposób, dlatego szybko znalazły się w codziennym menu pasterskim. Sama nazwa dania, również nawiązuje do owiec. otóż churros z wyglądu, do złudzenia przypominał zakręcone rogi owiec Churra.Ten prosty i nieprzyzwoicie smaczny posiłek uchodzi dziś za jeden z bardziej powszechnych w kanonie hiszpańskiego Street food, pakowane w pudełka są sprzedawane praktycznie wszędzie. Churros najczęściej jada się na śniadanie, maczając te złote pręty w filiżance wypełnionej sosem czekoladowym, nazywają się wtedy chocolate con churros jednak w Urugwaju podaje się churros ze stopionym serem. Churros mimo smażenia w głębokim tłuszczu nie powinny być tłuste, dlatego tak ważna jest temperatura smażenia, jeśli będzie za niska churros zaczną wchłaniać olej. Warto również zaopatrzyć się w szeroką tylkę do wyciskania ciasta, nie tylko dlatego, że uzyskamy ładne prążki, ale również dla wygody, gdyż ciasto jest bardzo geste. Jednakże jakie byście nie zrobili i tak znikną ze stołu natychmiast, bo są obłędne. Zapraszam również po inne inspiracje tłusto czwartkowe


Zdjęcie - Churros z sosem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Składniki na ok: 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min




250 ml wody
100 g masła
szczypta soli
2 łyżki cukru
125 g mąki pszennej
3 jajka
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia ok 1 l



Sos czekoladowo-kawowy


150 g gorzkiej czekolady
125 ml śmietany 30 %
60 ml mleka
60 ml espresso






































Przygotowanie:








1. Wodę, masło, 2 łyżki cukru i szczyptę soli zagotowujemy w średniej wielkości rondelku, kiedy zacznie wrzeć dodajemy mąkę i mieszamy energicznie za pomocą rózgi kuchennej
2. Odstawiamy do schłodzenia
3. Masa nie musi być zupełnie zimna, może być lekko ciepła
4. Do masy wbijamy kolejno jajka, miksujemy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej masy
5. Sos czekoladowy - wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy wolno aż czekolada zupełnie się rozpuści, na koniec dolewamy espresso, mieszamy, sos utrzymujemy w cieple, ponieważ zimny gęstnieje
6. W szerokim rondlu podgrzewamy olej, idealna temperatura smażenia to ok 175 stopni, aby to sprawdzić bez termometru zanurzamy w gorącym oleju drewniany trzonek, jeśli od razu zaczyna skwierczeć, należy zmniejszyć ognień i rozpocząć smażenia churros
7. Za pomocą rękawa cukierniczego z jak najszerszą tylką, wyciskamy do gorącego oleju kawałki ciasta, odcinamy nożyczkami, smażymy po kilka na raz, na złoty kolor, odkładamy na ręcznik papierowy
7. Jeszcze ciepłe churrosy obtaczamy w mieszance cukru pudru i cynamonu
8. Podajemy z ciepłym sosem czekoladowym











Zdjęcie - Churros z sosem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Churros z sosem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Churros z sosem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Churros z sosem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Churros z sosem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Churros z sosem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Churros z sosem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Churros z sosem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów