Churros czekoladowe
Tłusty Czwartek za pasem, przedstawiam więc przepis na churrosy czekoladowe, który znalazłam w książce „Ale ciacho” zwycięzcy Masterchefa Polska Damiana Kordasa. To nie było moje pierwsze podejście do churrosów, gdyż moje pierwsze przygotowałam już jakiś czas temu (tutaj znajdziecie przepis) i zachwyciła mnie łatwość i szybkość ich przygotowania. Nie inaczej było tym razem, te churrosy robi się na prawdę szybko i szczerze mówiąc, trudno je zepsuć ? Te z przepisu Damiana wychodzą nieznacznie mniej puszyste niż moje wcześniejsze, jednak wciąż są bardzo smaczne, a podałam go z sosem czekoladowo-kawowym. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Churros czekoladowe(4-6 porcji)
Składniki:
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 4 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- W małym rondelku doprowadź do wrzenia mleko wraz z masłem, solą, cukrem waniliowym i cukrem. Wsyp mąkę i kakao i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia.
- Miksując końcówką do ciast dodawaj po jednym jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej pasty.
- W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze kuchennym.
- Posyp cukrem pudrem i podawaj!
Smacznego!
English version
Chocolate churros(4-6 servings)
Ingredients:
- 250 ml of milk
- 100 g of butter
- 200 g of flour
- 4 eggs
- 1 tablespoon cocoa powder
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 2 tablespoons sugar
- pinch of salt
- oil for frying
- powdered sugar for dusting
Preparation:
- In small sauce pan bring the milk, butter, salt, vanilla sugar and sugar to the boil. Add the flour and mix vigorously to make a roux, next place in a bowl of stand mixer and allow to cool.
- Add eggs to the roux and mix with an electric mixer, until a nice thick paste reached.
- Heat the oil in a deep pan, and fill a piping bag fitted with a big nozzle and carefully pipe long strips of batter directly into the oil, cutting off the ends with a knife when long enough, max 4-5 at a time. Turn the churros over when they are brown on the one side and continue to cook the other side until golden. Remove them with a slotted spoon and drain on kitchen paper.
- Sprinkle with powdered sugar and serve.
Enjoy!