Churros czekoladowe

Churros czekoladowe

Tłusty Czwartek za pasem, przedstawiam więc przepis na churrosy czekoladowe, który znalazłam w książce „Ale ciacho” zwycięzcy Masterchefa Polska Damiana Kordasa. To nie było moje pierwsze podejście do churrosów, gdyż moje pierwsze przygotowałam już jakiś czas temu (tutaj znajdziecie przepis) i zachwyciła mnie łatwość i szybkość ich przygotowania. Nie inaczej było tym razem, te churrosy robi się na prawdę szybko i szczerze mówiąc, trudno je zepsuć ? Te z przepisu Damiana wychodzą nieznacznie mniej puszyste niż moje wcześniejsze, jednak wciąż są bardzo smaczne, a podałam go z sosem czekoladowo-kawowym. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Churros czekoladowe / Chocolate churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Churros czekoladowe

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku doprowadź do wrzenia mleko wraz z masłem, solą, cukrem waniliowym i cukrem. Wsyp mąkę i kakao i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia.
  2. Miksując końcówką do ciast dodawaj po jednym jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej pasty.
  3. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze kuchennym.
  4. Posyp cukrem pudrem i podawaj!

Smacznego!

Zdjęcie - Churros czekoladowe / Chocolate churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Chocolate churros

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 250 ml of milk
  • 100 g of butter
  • 200 g of flour
  • 4 eggs
  • 1 tablespoon cocoa powder
  • 1 tablespoon vanilla sugar
  • 2 tablespoons sugar
  • pinch of salt
  • oil for frying
  • powdered sugar for dusting

Preparation:

  1. In small sauce pan bring the milk, butter, salt, vanilla sugar and sugar to the boil. Add the flour and mix vigorously to make a roux, next place in a bowl of stand mixer and allow to cool.
  2. Add eggs to the roux and mix with an electric mixer, until a nice thick paste reached.
  3. Heat the oil in a deep pan, and fill a piping bag fitted with a big nozzle and carefully pipe long strips of batter directly into the oil, cutting off the ends with a knife when long enough, max 4-5 at a time. Turn the churros over when they are brown on the one side and continue to cook the other side until golden. Remove them with a slotted spoon and drain on kitchen paper.
  4. Sprinkle with powdered sugar and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Churros czekoladowe / Chocolate churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów