Churros cynamonowe (Churros de canela)
![Churros cynamonowe (Churros de canela)](/obrazek/duze/churros-cynamonowe-churros-de-canela-312405.jpeg)
![Zdjęcie: Churros cynamonowe (Churros de canela) Zdjęcie - Churros cynamonowe (Churros de canela) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/312406.jpeg)
![Zdjęcie: Churros cynamonowe (Churros de canela) Zdjęcie - Churros cynamonowe (Churros de canela) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/312403.jpeg)
Składniki dla 4 osób: 1 szklanka wody
120 g masła
¼ łyżeczki soli
1 szklanka mąki z niewielkim czubkiem
3 jaja (następnym razem dam 2, masa była odrobinę za rzadka)
½ łyżeczki cynamonu
dodatkowo ½ szklanki cukru wymieszanego z ½ łyżeczki cynamonu
Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę z cynamonem. Zmniejszyć moc/ogień do minimum. Energicznie mieszać łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Masę odstawić do przestudzenia. Jajka roztrzepać razem, dodać do ostudzonego ciasta. Zmiksować do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie Wilton 1M). Olej rozgrzać do 175-180°C. Na gorący olej wyciskać paski długości 10-12 cm (odcinałam nożyczkami). Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. Osączyć na podwójnie złożonym ręczniku papierowym. Obtoczyć w cynamonowym cukrze. Dodatkowo można podać sos czekoladowy (polecam!) - przepis poniżej. Sos czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
Czekoladę połamać na kawałki. Śmietankę zagotować. Do gorącej wrzucić czekoladę. Na chwilę odstawić na bok, następnie dokładnie wymieszać. Sos podawać w miseczce i maczać w nim churros.
Smacznego!
![Zdjęcie: Churros cynamonowe (Churros de canela) Zdjęcie - Churros cynamonowe (Churros de canela) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/312404.jpeg)
![Zdjęcie: Churros cynamonowe (Churros de canela) Zdjęcie - Churros cynamonowe (Churros de canela) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/312405.jpeg)