Churros

Zdjęcie - Churros. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Na deser. Po hiszpańsku. C h u r r o s. Słodkościami tradycyjnie zamykam hiszpański cykl w ramach akcji Tripsta.pl - Europa od Kuchni. Więcej o kuchni hiszpańskiej możecie poczytać na blogu Tripsty. Albo kupić bilet do Hiszpanii, oj tak! :)
Churros to nic innego jak ciasto ptysiowe smażone na głębokim oleju. D o b r e , powinny być złote i chrupiące na zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Jeśli macie termometr cukierniczy - warto go tutaj użyć. Szansa, że takie właśnie idealne churros uzyskacie - znacznie wzrasta. Ja poradziłam sobie bez, i sama jestem zaskoczona - są pyszne.
Najlepsze jadłam w Peru. Stary, kolonialny hotel w samym centrum starej Limy. Z wrzeszczącym pawiem na dachu i kolorowymi papugami. Z widokiem na 'rooftopy' porośnięte dżunglastą roślinnością. Tuż za rogiem sprzedawano najlepsze churrosy. Ciepłe i chrupiące, duuuuże. Ze specyficznym kremem budyniowo waniliowym w środku.
Pan zawijał je w kawałek gazety. Zjadałam zanim wystygł. Pyszne.

Polecam.


Zdjęcie - Churros. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Churros /przepis na ok 30 małych churros/

240 ml wody, 2 łyżki cukru, 50 g masła, szczypta soli, 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 
olej, do smażenia, drobny cukier do wypieków, do obsypania gotowych churros

W niewielkim garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i solą. Ściągamy z ognia, wsypujemy mąkę i energicznie ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto odlepi się od brzegów i stworzy zwartą kulę. Odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej masy wbijamy jajka, jedno po drugim, dobrze miksując. Gotowe ciasto jest gładkie i błyszczące.
Rozgrzewamy olej do temperatury ok 175 st C. (nie posiadam termometru cukierniczego, rozgrzałam ‚na oko’ - churros muszą wyraźnie skwierczeć ). Przez rękaw cukierniczy ( lub gruby worek z odciętym rogiem) z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy churros na olej. Smażyć, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Osuszamy papierowym ręcznikiem, obtaczamy w drobnym cukrze.

Smacznego!


Zdjęcie - Churros. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


• • •


Churros.

240 ml water 2 tablespoons sugar 50 g of unsalted butter pinch of salt 200 g of wheat all purpose flour 2 eggs
oil for frying sugar to finish the churros



In a small saucepan combine water, sugar, salt and butter. Bring to a boil and remove from heat. Stir in flour until mixture forms a ball. Put aside to cool down. When mixture is cooled, combine eggs, one in a time. Mix until well combine and the pastry is smooth and shiny. Heat oil for frying (to about 175 C degrees). Pipe strips of dough into hot oil using a pastry bag. Fry until golden; drain on paper towels. Roll drained churros in sugar.



Zdjęcie - Churros. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ptysie smażone, gniazdka, wieniec
2

Ptysie smażone, gniazdka, wien…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Babeczki dyniowe
2

Babeczki dyniowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą

Czekoladowe babeczki z miodem…

montka montka
cukierenka

Dyniowe ciasteczka z czekoladą

Dyniowe ciasteczka z czekoladą

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Babeczki dyniowe z orzechami
1

Babeczki dyniowe z orzechami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią
2

Klopsiki hiszpańskie na potraw…

Dzi Dzi
karmelowy

Frittata ze szparagami na pożegnanie sezonu

Frittata ze szparagami na poże…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Na dobry początek dnia

Na dobry początek dnia

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sos mojo verde do jajek
1

Sos mojo verde do jajek

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Paella z ośmiornicą i kurczakiem

Paella z ośmiornicą i kurczaki…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tortilla hiszpańska z serem feta
1

Tortilla hiszpańska z serem fe…

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24