Chrupkie pieczywo dyniowe
Lubię cały proces przygotowywania chleba na zakwasie, ale czasem mam ochotę na szybki i prosty wypiek. Taki, który najchętniej mogłabym polecić początkującym domowym piekarzom. W takich sytuacjach zazwyczaj zabieram się za drożdżowe bułeczki, ale i one potrzebują czasu, aby urosnąć.
Wszystkich, dla których pieczenie na drożdżach, a tym bardziej na zakwasie to czarna magia, zachęcam do spróbowania swojej przygody od wypieku chrupkiego pieczywa!
Najprostsze chrupkie chlebki można przygotować w niecałe 10 minut, a potem już tylko czekamy przez 20-25 minut, aż się upieką. Chociaż dzisiejszy przepis wymaga odrobiny więcej czasu, jeśli nie przygotowaliście wcześniej puree z dyni.
Wystarczy dynię pokroić na kawałki, skropić oliwą i piec przez 30 minut w 200 stopniach. Następnie zmiksować na gładkie puree i połączyć z prażonymi orzeszkami ziemnymi, mąką, wodą, solą, oliwą i kawałkami suszonych pomidorów.
Prawda, że brzmi prosto? A chlebek jest przepyszny ?
Czas całkowity: 35 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka żytnia razowa - 100 g
- mąka pszenna typ 650 - 200 g
- puree z dyni - 130 g
- woda - 130 ml
- suszone pomidory - 4 szt.
- orzechy ziemne - 60 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- przyprawa curry - 0,5 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
mikser
misa
patelnia
wałek
Przepis:
- Orzechy drobno siekamy, wrzucamy na suchą patelnię i krótko prażymy.
- Do misy wsypujemy mąki, dodajemy puree z dyni, prażone orzechy, pokrojone drobno suszone pomidory, sól i przyprawę curry. Wodę łączymy z oliwą i wlewamy do suchych składników. Wyrabiamy krotko ciasto, aż osiągnie formę kuli.
- Jeśli ciasto się lepi, podsypujemy je mąką i cienko wałkujemy. Wykrawamy prostokąty o wymiarach 16x9 cm.
- Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.
- Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.