Chrupiący indyk w panierce panko

Zdjęcie - Chrupiący indyk w panierce panko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lżejsza wersja narodowych schabowych, kotleciki z indyka. Kotleciki, którym nikt się nie oprze. Lekkie, wyjątkowo chrupiące i soczyste, po prostu wspaniałe!
Tą niezwykłą chrupkość kotlety zawdzięczają panierce panko.
Panko to chrupkie pszenno - drożdżowe płatki, japońska wersja bułki tartej popularna w całej Azji. Mniej wchłania tłuszcz niż nasza tradycyjna bułka i to jej druga zaleta.
Zapraszam na pyszne kotleciki!

Zdjęcie - Chrupiący indyk w panierce panko - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
500 g filetu z indyka
sól-, pieprz
2 jajka
mąka pszenna do obtaczania
panko
olej

Wykonanie:
  • filet z indyka pokrój w poprzek na 2-3 cm plastry. Rozbij tłuczkiem pod folią spożywczą. Posól i oprósz pieprzem
  • kolejno obtaczaj najpierw z mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panko
  • układaj na mocno rozgrzanej patelni i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Tłuszcz powinien sięgać przynajmniej do połowy wysokości kotleta
  • po usmażeniu odkładaj upieczone kotlety na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podałam z plasterkami cytryny, ziemiaczanym puree i surówką z kapusty na chiński sposób
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Chrupiący indyk w panierce panko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy