Chrupiący indyk w panierce panko

Zdjęcie - Chrupiący indyk w panierce panko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lżejsza wersja narodowych schabowych, kotleciki z indyka. Kotleciki, którym nikt się nie oprze. Lekkie, wyjątkowo chrupiące i soczyste, po prostu wspaniałe!
Tą niezwykłą chrupkość kotlety zawdzięczają panierce panko.
Panko to chrupkie pszenno - drożdżowe płatki, japońska wersja bułki tartej popularna w całej Azji. Mniej wchłania tłuszcz niż nasza tradycyjna bułka i to jej druga zaleta.
Zapraszam na pyszne kotleciki!

Zdjęcie - Chrupiący indyk w panierce panko - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
500 g filetu z indyka
sól-, pieprz
2 jajka
mąka pszenna do obtaczania
panko
olej

Wykonanie:
  • filet z indyka pokrój w poprzek na 2-3 cm plastry. Rozbij tłuczkiem pod folią spożywczą. Posól i oprósz pieprzem
  • kolejno obtaczaj najpierw z mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panko
  • układaj na mocno rozgrzanej patelni i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Tłuszcz powinien sięgać przynajmniej do połowy wysokości kotleta
  • po usmażeniu odkładaj upieczone kotlety na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podałam z plasterkami cytryny, ziemiaczanym puree i surówką z kapusty na chiński sposób
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Chrupiący indyk w panierce panko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kotlety z indyka w panierce z płatków kukurydzianych
2

Kotlety z indyka w panierce z…

Beti Beti
kruche babeczki

Kotleciki drobiowe w mące ryżowej
2

Kotleciki drobiowe w mące ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pulpety w sosie koperkowym
2

Pulpety w sosie koperkowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Filet w sosie musztardowym
2

Filet w sosie musztardowym

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dietetyczne kotlety mielone
2

Dietetyczne kotlety mielone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Placuszki drobiowe
2

Placuszki drobiowe

Patrycja Patrycja
Simply Food