Chrupiący indyk w panierce panko
Lżejsza wersja narodowych schabowych, kotleciki z indyka. Kotleciki, którym nikt się nie oprze. Lekkie, wyjątkowo chrupiące i soczyste, po prostu wspaniałe!
Tą niezwykłą chrupkość kotlety zawdzięczają panierce panko.
Panko to chrupkie pszenno - drożdżowe płatki, japońska wersja bułki tartej popularna w całej Azji. Mniej wchłania tłuszcz niż nasza tradycyjna bułka i to jej druga zaleta.
Zapraszam na pyszne kotleciki!
Składniki:
500 g filetu z indyka
sól-, pieprz
2 jajka
mąka pszenna do obtaczania
panko
olej
Wykonanie:
- filet z indyka pokrój w poprzek na 2-3 cm plastry. Rozbij tłuczkiem pod folią spożywczą. Posól i oprósz pieprzem
- kolejno obtaczaj najpierw z mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panko
- układaj na mocno rozgrzanej patelni i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Tłuszcz powinien sięgać przynajmniej do połowy wysokości kotleta
- po usmażeniu odkładaj upieczone kotlety na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- podałam z plasterkami cytryny, ziemiaczanym puree i surówką z kapusty na chiński sposób