Chrupiący chleb piwny z orzechami
Jednym z chlebów jaki ostatnio upiekłam jest piwny z orzechami. Piwo zakupione do tego wypieku zostało już bardzo dawno, ale jakoś nie mogłam się zmobilizować, żeby go wykorzystać. Teraz oczywiście, żałuję, że nastąpiło to tak późno. Chleb jest wspaniały, miękki, puszysty i do tego chrupie orzechami. Uwielbiam:)
Składniki:
- 60 ml ciemnego piwa np. Guiness
- 270 ml maślanki
- 210 ml wody
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 g świeżych drożdży
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką przez 30 sekund. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-18 godzin. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, złożyć je na pół. Przełożyć do kosza wyłożonego ściereczką obsypaną mąką i zostawić do wyrastania. Odstawić na ok. 1 godzinę.W tym czasie nagrzać piekarnik do 240 st C. Po 30 minutach przełożyć ciasta na rozgrzaną blachę. Po 10 minutach, zmniejszyć temperaturę do 210 st C i piec kolejne 25-40 minut.
Smacznego:)