Chrupiące placki ziemniaczane
- Składniki:
- * duże ziemniaki - 5 szt
- * cebula - 1 szt
- * mąka pszenna - 3 łyżki
- * jajko - 2 szt
- * sól - 1 łyżeczka
- * pieprz - 1 szczypta
- * olej do smażenia
Któż z nas nie lubi placków ziemniaczanych? Jedni uwielbiają ta po węgiersku – z gulaszem …. inni solo …. inni z sosem np. pieczarkowym … a jeszcze inni ze śmietaną i cukrem.
Te po węgiersku – z gulaszem to moje ulubione , a dobrze zrobione zachwalam przez kilka następnych godzin.
Dziś mam dla Was przepis na moje placki ziemniaczane.
Grubo tarte i niesamowicie chrupiące!
Takie placki są świetnym pomysłem na szybki i sycący obiad!
Można do niech dodać tartą marchew – nada delikatny słodki posmak i pomarańczowy kolor!
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczone ziemniaki trzemy – 4 na dużych oczkach , 1 na małych.
Odciskamy nadmiar soku.
Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę , 2 jajka , mąkę i przyprawy.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Zajadamy!
Smacznego!