Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane
Zdjęcie - Chrupiące placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) 1 porcja = 480 kcal
  • 0,5 kg ziemniaków
  • jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/4 białej cebuli
  • łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
WYKONANIE:
1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych okach ( lub w malakserze ) 2. Pod miskę, z jednej strony, ze startymi ziemniakami podłożyć zwiniętą ścierkę. 3. Odstawić na 15 min. 4. Przytrzymując ziemniaki odlać zebrany sok, następnie dłońmi wycisnąć resztę soku. 5. Odciśnięte ziemniaki przełożyć do miski, dodać jajko, makę i startą na tarce ( małe oczka ) cebulę. 6. Doprawić łyżeczką soli. Dokładnie wymieszać. 7. Na patelni rozgrzać olej. 8. Z masy ziemniaczanej przygotowywać porcję wielkości orzecha włoskiego i rozprowadzić/rozgnieść ją na cienki placek. 9. Smażyć ok 2-3 min, z każdej strony, do zrumienienia.
10. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
11. Podawać od razu. ZAPRASZAM NA FILM Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube

*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/

Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

Ziemniaki
• kalorie: 385 • masa: 500 • białka: 9.5 • tłuszcze: 0.5 • węglowodany: 92.5

Olej rzepakowy - Kujawski
• kalorie: 450 • masa: 50 • białka: 0 • tłuszcze: 50 • węglowodany: 0

Jajo kurze (całe)
• kalorie: 72 • masa: 50 • białka: 6.28 • tłuszcze: 4.76 • węglowodany: 0

Mąka pszenna typ 500
• kalorie: 44 • masa: 12 • białka: 1.24 • tłuszcze: 0.12 • węglowodany: 9.16

Sól biała
• kalorie: 0 • masa: 100 • białka: 0 • tłuszcze: 0 • węglowodany: 0

Cebula (świeża)
• kalorie: 10 • masa: 25 • białka: 0.28 • tłuszcze: 0.03 • węglowodany: 1.91

Podsumowanie:
• kalorie: 961 • masa: 737 g • białka: 17.29 g • tłuszcze: 55.4 g • węglowodany: 103.57 g

Kategorie przepisów