Chrupiące placki ziemniaczane

  • Składniki:
  • * duże ziemniaki - 5 szt
  • * cebula - 1 szt
  • * mąka pszenna - 3 łyżki
  • * jajko - 2 szt
  • * sól - 1 łyżeczka
  • * pieprz - 1 szczypta
  • * olej do smażenia

 

Któż z nas nie lubi placków ziemniaczanych? Jedni uwielbiają ta po węgiersku – z gulaszem …. inni solo …. inni z sosem np. pieczarkowym … a jeszcze inni ze śmietaną i cukrem.

Te po węgiersku – z gulaszem to moje ulubione , a dobrze zrobione zachwalam przez kilka następnych godzin.

Dziś mam dla Was przepis na moje placki ziemniaczane.

Grubo tarte i niesamowicie chrupiące!

Takie placki są świetnym pomysłem na szybki i sycący obiad!

Można do niech dodać tartą marchew – nada delikatny słodki posmak i pomarańczowy kolor!

Polecam!

Zdjęcie - Chrupiące placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone ziemniaki trzemy – 4 na dużych oczkach , 1 na małych.

Odciskamy nadmiar soku.

Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę , 2 jajka , mąkę i przyprawy.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Zajadamy!

Smacznego!

Zdjęcie - Chrupiące placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Chrupiące placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bataty faszerowane

Bataty faszerowane

Beti Beti
kruche babeczki

Ziemniaki pieczone
1

Ziemniaki pieczone "jak z ogni…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki
1

Balsamiczno-miodowe pieczone z…

Dzi Dzi
karmelowy

Placek po węgiersku
3

Placek po węgiersku

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Szafranowe puree z batatów
1

Szafranowe puree z batatów

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo
1

Kanaryjskie ziemniaki czyli po…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera