Chrupiące paluchy Grissini
Chrupiące paluchy z ciasta drożdżowego pochodzą z Turynu i mają ciekawą historię. Po raz pierwszy przygotował je dworski piekarz Antonio Brunero w 1679 roku na prośbę królewskiego lekarza. Poprosił on piekarza o przygotowanie pieczywa bez miękkiego środka, aby młody Vittorio Amadeo II nie miał problemów z jego trawieniem. Tak powstały grissini, które szybko zyskały dużą popularność i cieszą się nią do dzisiaj. Ich fenomen tkwi w prostocie. Są pyszne, chrupiące i można łączyć je praktycznie ze wszystkim. Można owinąć je włoską szynką, dodać połamane kawałki do sałatki, zajadać z dżemem, nutellą lub hummusem. Można też jeść je solo lub podawać jako dodatek do deski serów i wędlin.
Składniki:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
150 ml wody
2 łyżki oliwy
Dodatki:
sezam
kminek
suszone oregano
Przygotowanie:Z wyżej wymienionych składników wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło.Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, dzielimy na 4 równe części. Do każdej z części ciasta możemy dodać dodatki (do jednej sezam, do drugiej kminek itd). Każdą część ciasta ponownie dzielimy na 4 i rolujemy na blacie na cienkie wałeczki. Wałeczki układamy na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut.