Chrupiące holenderskie bułeczki

Zdjęcie - Chrupiące holenderskie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiące holenderskie bułeczki to tak zwany „tiger bread”, nawiązujący do motywu tygrysa z powodu charakterystycznej popękanej skórki (choć dla mnie wygląda to bardziej na panterkę). Bułeczki mają tak niezwykłą, chrupiącą skórkę przez użycie grubej warstwy dodatkowego ciasta, opierającego się głównie na mące ryżowej. Są idealne do kanapek, z którymi można eksperymentować ile dusza zapragnie!

Zdjęcie - Chrupiące holenderskie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiące holenderskie bułeczki Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 2 hours 35 mins Porcje: 6 Składniki
  • Chrupiące holenderskie bułeczki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oliwy
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • Chrupiąca warstwa:
  • 3/4 filiżanki mąki ryżowej
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 1/2 filiżanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Dolej oliwę i lekko zagnieć ciasto.
  2. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki.
  3. Zagniataj jeszcze dodatkowe 5 minut.
  4. Umieść ciasto w misce i przykryj miskę folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
  5. Wyjmij ciasto z miski i zagnieć przez chwilę. Utwórz rulon i podziel go na 6 równych części. Z każdej części uformuj małą, okrągłą bułeczkę. Uformowane bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  6. Przykryj całość materiałową szmatką lub folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia jeszcze przez ok. 45 minut.
  7. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na chrupiącą warstwę. Mieszanina powinna być gęsta, przypominająca śmietanę.
  8. Na 20 minut przed końcem czasu wyrastania, posmaruj bułeczki grubą (na ok. 1 cm) warstwą masy na chrupiącą skórkę, najlepiej używając pędzelka i znowu odłóż w ciepłe miejsce.
  9. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  10. Wsadź bułeczki i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją i popękają.
2.2.8

Zdjęcie - Chrupiące holenderskie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chrupiące holenderskie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Chrupiące holenderskie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
1

Chałka - najlepszy pomysł na w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przytulone bułeczki owsiane

Przytulone bułeczki owsiane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki  razowe
2

Bułeczki razowe

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadaniowa bułka pszenna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułki śniadaniowe
1

Bułki śniadaniowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy