Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

       Dotychczas korzystałam z przepisu z "Kuchni polskiej" , z którego wychodziły smaczne, ale dość ciężkie gofry. Dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis Bajaderki z forum cincin. Bajaderka pisze, że są lekkie jak piórko - i ja się pod tym podpisuję . Tak leciutkich i delikatnych gofrów jeszcze nie jadłam !

 Nam udało się zjeść może po dwa , resztę pochłonęło zachwycone dziecię ;)

 

Zdjęcie - Chrupiące gofry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego [dodałam od siebie - w oryginalnym przepisie nie było]

 

        Oddzielić żółtka od białek . Wszystkie składniki oprócz białej zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. 

        Do rozgrzanej gofrownicy wlewać porcje ciasta i piec na rumiano - około 2-3 minut [u mnie piekły się przez ok.4 minuty]. 

        Ważna uwaga - upieczonych gofrów lepiej nie układać jeden na drugim, bo zwilgotnieją i zrobią się miękkie [sprawdziłam ;-) ]. 

        Gofrownicę smarowałam pędzelkiem umoczonym w oleju - tak na wszelki wypadek, bo bałam się, że ciasto będzie przywierać.

   Nasze gofry zjedliśmy z bitą śmietaną z brzoskwiniami i tartą gorzką czekoladą - pychotka!

Zdjęcie - Chrupiące gofry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów