Chrupiące chlebki z kuskus
Chrupiące chlebki z kaszki kuskus rąbią się praktycznie same ,wystarczy zalać wrzątkiem kaszkę dodać potem trochę różnych ziaren - upiec i gotowe. I możemy zajadać się pysznym chrupiącym chlebkiem a jeżeli chcecie bardziej miękki wystarczy odrobinę skrócić czas pieczenia. Chlebki są doskonałe na drugie śniadanie lub nawet jako przekąska a mój syn stwierdził że to są po prostu pyszne ciasteczka. Polecam
Na ok 20 sztuk chlebków
- 100 g kaszy kuskus po zaparzeniu 400g
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 60 g zmielonych orzeszków ziemnych
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 4 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżeczki mielonego lnu
- 3 łyżki mąki żytniej typ 2000
- 2 łyżki oleju lnianego
- 3 łyżki sezamu
- 50 ml wody
Kuskus wsypać do miseczki dodać pół łyżeczki soli i zalać wrzątkiem - przykryć i zostawić na ok 5-`10 minut (powinna wchłonąć się cała woda). Następnie kaszkę przekładam na sito i przelewam zimną wodą - zostawiam do obcieknięcia.
Kaszkę przekładam do miski, wsypuję wszystkie składniki razem z wodą i mieszam łyżką. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na to przygotowane ciasto. Ręce maczać w wodzie (ciasto będzie się kleić) rozłożyć na całej blaszce można posmarować jeszcze pędzelkiem z wodą - położyć drugi papier do pieczenia i rozwałkować aby ciasto było jeszcze cieńsze. (papier z wierzchu ściągnąć)Wstawić do piekarnika 180 C i piec ok 10 -15 minut do zrumienienia się. Gdy ciasto bardziej się zrumieni będą mocniej chrupiące a jak będzie bledsze to w środku będzie miękkie.
Wystudzić i podawać np: z masłem orzechowym :-) , wędliną itp
Smacznego