Chrupiąca sałatka z brokuła
Bardzo często robię sałatki z brokuła ale po raz pierwszy użyłam go w wersji surowej. Osoby, które jadły tę sałatkę były odrobinę zaskoczone, ale właściwie skoro jemy surową marchewkę, paprykę to dlaczego nie możemy jeść surowego brokuła? Na pewno jest to bardziej wartościowa wersja, gdyż brokuł nie zostaje pozbawiony wszelkich witamin, które zazwyczaj warzywa tracą podczas gotowania. A tak do końca też nie jest surowy ponieważ świetnie się zmacerował w sosie jogurtowo - miodowym.
Składniki
- brokuł - 1 główka
- kwaśne jabłko - 1 szt.
- marchewka - 1 szt.
- suszona żurawina - 1 garść
- orzechy włoskie - 1 garść
- jogurt naturalny - 4 łyżki
- majonez - 1 łyżka
- sok i skórka z limonki - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- miód - 1 łyżeczka
Instrukcje
Brokuła podzielić na małe różyczki. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie paseczki. Orzechy drobno posiekać. Składniki sosu umieścić w kubku i dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki sałatki przełożyć do salaterki, dodać sos i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem schłodzić przynajmniej 1 godzinę.
Smacznego:)