Christmas Cake
Już rok temu przymierzałam się do tego ciasta.
Jak zobaczyłam ten przepis na blogu Oli, wiedziałam, że teraz go upiekę ...
Skladniki:
175g masła
200g ciemnego cukru muscovado
750g mieszanki suszonych owoców, skórek
skorka i sok z jednej pomaranczy
skorka i sok z jednej sytryny
100ml rumu lub brendy
85g orzechow macadamii
3 duze jajka, roztrzepane
85g mielonych migdalow
200g maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka przyprawy do piernika
1 lyzeczka mielonego cynamonu
1/4 lyzeczki mielonego imbiru
Do dużego garnka włożyć maslo, cukier, owoce, skórkę i sok z pomarańczy i cytryny, zalac 100ml brandy/rumu. Doprowadzić do wrzenia, mieszajac do czasu az maslo calkowicie sie roztopi. Zmniejszyć gaz i gotować na malym ogniu przez ok 10min. Zdjac z ognia, ostudzic przez ok 30min.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 150st. Tortownicę o średnicy 20cm wyłozyć papierem do pieczenia.
Orzechy uprażyć na patelni, uważająć aby sie nie przypalily. Kiedy wystygna, posiekac na sredniej wielkosci kawalki.
Jajka, orzechy i mielone migdaly wrzucic do garnka z mieszanka owocow owocow i dobrze wymieszac. Make z proszkiem do pieczenia i przyprawami przesiac do masy owocowej, dokladnie wymieszac
Ciasto wlac do foremki i wygladzic powierzchnie. Piec 45min, nastepnie zmiejszyc temperature do 140st i piec nastepne 1 i 1/4h az ciasto bedzie ciemno brazowe. Gdyby ciasto zbyt szybko sie rumienilo, przykryc folia aluminiowa. Piec do momentu, az Patyczek wsadzony w srodek ciasta, po wyjeciu bedzie czysty.
Jeszcze cieple ciasto ponakluwac wykalaczka a nastepnie polac reszta rumu/brendy tak, zeby caly plyn wsiaknal w ciasto. Pozostawic w formie do ostygniecia. Nastepnie zawinac w papier do pieczenia i folie aluminiowa. Przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku w chlodnym miejscu.
Od czasu do czasu mozna, podczas lezakowania ciasto mozna nasaczac alkoholem, to doda mu intensywnosci i wilgotnosci.
Smacznego!