Chowder z ziemniakami i brukselką

Dzisiejszy pomysł na obiad jest kontynuacją mojej bliższej znajomości z brukselką. Jeszcze niedawno przeglądając gazetę z przepisami na pewno przekręciłabym kartkę dalej nie zwracając uwagi na cokolwiek co zawiera brukselkę. Na szczęście dzięki temu daniu odkryłam tę uroczą kapustkę i teraz mogę namawiać wszystkich do spróbowania.

Zdjęcie - Chowder z ziemniakami i brukselką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Moje Gotowanie, nr 3/2014

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 4 liście laurowe
  • pieprz, sól
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • szczypiorek

Brukselkę oczyścić, przekroić na pół lub na cztery części. Rozgrzać garnek, wrzucić boczek, wytopić, dołożyć posiekaną cebulę, smażyć przez 3 minuty, po czym dodać masło i brukselkę. Po 5 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć, aż się zeszklą. Dolać gorący bulion, wrzucić liście laurowe i gotować ok. 20 min. aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i powoli dodać śmietanę wymieszaną z musztardą. Doprawić solą i pieprzem, z powrotem postawić na małym ogniu, aż zupa zawrze. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy