Chowder z ziemniakami i brukselką
Dzisiejszy pomysł na obiad jest kontynuacją mojej bliższej znajomości z brukselką. Jeszcze niedawno przeglądając gazetę z przepisami na pewno przekręciłabym kartkę dalej nie zwracając uwagi na cokolwiek co zawiera brukselkę. Na szczęście dzięki temu daniu odkryłam tę uroczą kapustkę i teraz mogę namawiać wszystkich do spróbowania.
Źródło: Moje Gotowanie, nr 3/2014
Składniki:
- 300 g brukselki
- 15 dag boczku wędzonego
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 l bulionu z kurczaka
- 4 liście laurowe
- pieprz, sól
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka ostrej musztardy
- szczypiorek
Brukselkę oczyścić, przekroić na pół lub na cztery części. Rozgrzać garnek, wrzucić boczek, wytopić, dołożyć posiekaną cebulę, smażyć przez 3 minuty, po czym dodać masło i brukselkę. Po 5 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć, aż się zeszklą. Dolać gorący bulion, wrzucić liście laurowe i gotować ok. 20 min. aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i powoli dodać śmietanę wymieszaną z musztardą. Doprawić solą i pieprzem, z powrotem postawić na małym ogniu, aż zupa zawrze. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:)