Chłopska terryna

 

Zdjęcie - Chłopska terryna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Porcje 24.

Dziś zabieram Was do zachodniej części Europy, gdzie terrina jest bardzo popularną przystawką podawaną w wielu restauracjach. Terrina to rodzaj grubo mielonego pasztetu robionego z różnego rodzaju mięsa. Terrinę piecze się w kamionkowej formie, zanurzonej w kąpieli wodnej. Francuzi podają ją z korniszonami, marynowanymi cebulkami i chrupiącą bagietką. Wskazany jest również kieliszek dobrego, czerwonego wina.

 Czas przygotowania 20 min 

Czas gotowania 40 min   

Czas przygotowania 1 godz.

Ingredients:

  1. 300 g plastrów bekonu bez skóry
  2. 400 g mielonej (siekanej wieprzowiny)
  3. 400 g mielonej cielęciny
  4. 400 g filetu z piersi kurczaka
  5. 150 g kurzych wątróbek posiekanych
  6. 45 g orzeszków pistacjowych
  7. 1 jajko
  8. 3 łyżki brandy
  9. 1 łyżeczka posiekanych liści tymianku
  10. ziele angielskie mielone
  11. gałka muszkatołowa
  12. pieprz czarny
  13. sól

Instructions

  1. Środek formy ceramicznej o wymiarach 11 x 25 cm i pojemności około 1,5 litra natłuszczamy masłem. Układamy plastry bekonu na spodzie formy tak, aby kawałek zwisał na zewnątrz. Przyciskamy mocno do spodu i brzegów naczynia. W ten sam sposób układamy kolejne plastry. Wszystkie powinny leżeć blisko siebie, żeby w żadnym miejscu nie było widać ceramicznego dna. Ostatecznie cała forma powinna być przykryta bekonem.
  2. Mięso mielone wkładamy do dużej miski. Dodajemy posiekane drobno kawałki fileta z kurczaka, oczyszczone i posiekane wątróbki, cielęcinę i wieprzowinę. Dodajemy jajko, grubo posiekane pistacje, doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę przekładamy do naczynia wyłożonego bekonem. Powierzchnię dociskamy i wygładzamy. Zwisające kawałki bekonu zawijamy na wierzch pieczeni tak, aby była całkowicie przykryta bekonem.
  3. Formę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do brytfanny. Do brytfanny wlewamy tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180′C i pieczemy 1 godzinę i 40 minut. Terrina powinna odrobinę odchodzić od naczynia, a po nakłuciu wykałaczką puszczać jasne soki. Po upieczeniu zdejmujemy folię aluminiową i wylewamy płyn, który zebrał się podczas pieczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, po czym chłodzimy w lodówce.

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pieczone pierogi z mięsem i sezamem
3

Pieczone pierogi z mięsem i se…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Fasola duszona z wieprzowiną
2

Fasola duszona z wieprzowiną

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Rolada z boczku
1

Rolada z boczku

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki

Polędwiczki wieprzowe z purée…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Tarte flambée. Alzacki podpłomyk w sierpniowej Piekarni

Tarte flambée. Alzacki podpłom…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarte Flambée (Flàmmeküeche)

Tarte Flambée (Flàmmeküeche)

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta z porzeczkami w kratkę
1

Tarta z porzeczkami w kratkę

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z jabłkami i bezą
4

Tarta z jabłkami i bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Francuskie tosty z drożdżówki
1

Francuskie tosty z drożdżówki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Poulet á la bretonne, czyli kurczak po bretońsku

Poulet á la bretonne, czyli ku…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena