Chłodnik z ogórków

Kiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Zdrowy, pełny chrupiących warzyw, pachnący świeżymi ziołami. Chłodnik ogórkowy jest małą wariacją na temat tzatzików. Dodatek mięty sprawia, że jest jeszcze bardziej orzeźwiający.


Zdjęcie - Chłodnik z ogórków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

1 litr maślanki

8 ogórków gruntowych

1-2 ząbki czosnku

1 pęczek koperku

kilka listków mięty

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ogórki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek i miętę myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie odciskamy ogórki, przekładamy do garnka i mieszamy z maślanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły. Przed podaniem możemy dodać pokruszony ser feta.

Zdjęcie - Chłodnik z ogórków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy