Chłodnik z awokado i ogórka
Pożywny, lekki i pachnący świeżymi warzywami, doskonały w upalne lato chłodnik z awokado i świeżego ogórka z dodatkiem aromatycznej mięty.
Pyszny orzeźwiający obiad na lato do spożycia w zaciszu ogrodowej altany.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 długi ogórek
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 mała cebula czerwona
- ok.1 szklanki wody źródlanej niegazowanej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki zielonego gotowanego groszku lub konserwowanego
- sok z limonki
- pieprz
- swieże listki mięty
Wykonanie:
- Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ.
- Dodać obranego i pokrojonego na kawałki zielonego ogórka.
- Następnie oliwę, jogurt, sok z limonki, sól, pieprz i cukier.
- Zmiksować, dolać tyle wody, aby powstała kremowa konsystencja.
- Cebulę pokroić w krążki zeszklić na oliwie.
- Podawać z cebulką, zielonym groszkiem i listkami mięty.
- Przed podaniem schłodzić lub dodać kostki lodu.
Smacznego ?