Chłodnik litewski

Dziś nie będzie eksperymentów. Będzie prosto, klasycznie i tradycyjnie. Prezentuję zdrowy i smaczny chłodnik litewski. Idealny na upalne dni. Doskonale orzeźwia, jest lekki i smakuje wyśmienicie.Składniki: 3 średniej wielkości buraki, pęczek rzodkiewki, 2 świeże ogórki lub małosolne, 3 ząbki czosnku, 500 ml jogurtu naturalnego,2 łyżki kwaśnej śmietany, sok z cytryny,pęczek koperku,pęczek szczypiorku, sól, pieprz
Przygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z jajkiem na twardo lub z ziemniakami.