Chlebki-warkocze z pesto
Te pyszne warkoczyki poza nietypowym kształtem mają dwie wyjątkowe cechy: pesto i smak przypominający focaccie. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że jest bardzo elastyczne i można dowolnie formować kształty. U mnie dzisiaj stanęło na warkoczach, a co do samego smaku, słyszałam również wiele pochwał, więc do dzieła!
Chlebki-warkocze z pesto (5 sztuk)
- 600 g mąki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek oliwy
- ok. 250 ml ciepłej wody
- pesto z bazylii
- Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier.
- Powoli zacznij dolewać oliwę, następnie wodę i zagniatać ciasto.
- Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
- Miskę wyłóż folią do żywności, posyp w środku mąką, umieść w niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii.
- Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż ciasto podwoi objętość (powinno to zająć ok. 1,5 godziny).
- Wyjmij ciasto z miski i uformuj z niego warkocze (jak na zdjęciu poniżej), każdą „odnogę” warkocza smarując z dwóch stron pesto.
- Warkocze połóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę , przykryj folia aluminiową i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dodatkowe 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Piecz warkocze aż zbrązowieją, a włożona w nie wykałaczka po wyjęciu będzie sucha, bez śladów przylepionego do niej ciasta.