Chlebek z ziaren bez mąki
Chrupiący z wierzchu a w środku miękki wilgotny - po prostu pyszny. Na jednym blogu pisze że to chleb zmieniający życie i całkiem możliwe że coś w tym jest :-) Nie da się przejść obok niego obojętnie bo tak wciąga. Można go zajadać jak ulubione ciasteczka :-) Polecam
oryginałforma keksówka 23/8 cm
- 3/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki siemię lnianego
- 3/4 szklanki dowolnych orzechów
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- szczypta soli prowansalskiej
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1,5 szklanki wody
Wszystkie składniki przełożyć do miski wymieszać dodać ciepłej wody i odstawić na 5 minut by woda wsiąkła. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, piekarnik rozgrzać do 175 C i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut. Następnie przełożyć formę z ciastem na blachę stawiając do góry dnem i delikatnie ściągnąć formę i papier. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie chlebek wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić przed krojeniem bo inaczej będzie się nam kruszył.
Smacznego