Chlebek z rabarbarem

Chlebek z rabarbarem

Zdjęcie - Chlebek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śpieszmy się kochać rabarbar, bo sezon trwa zbyt krótko! Polecam w sezonie rabarbarowym upiec słodko-kwaśny chlebek.

Czas całkowity: 1 godz
Czas wyrastania: 40 min
Czas wypieku: 30 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 450 g
  2. cukier - 60 g
  3. jajko - 1 szt.
  4. białko - 1 szt.
  5. suszonych drożdży instant - 5 g
  6. letniego mleka - 200 ml
  7. zimnego masła - 50 g
  8. rabarbaru - 150 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, jajko, posiekany drobno rabarbar. Stopniowo wlewamy letnie mleko, ciasto wyrabiamy ok. 3 minuty. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy, aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 3 części, z których zaplatamy warkocz. Przekładamy go do keksówki wyłożonej pergaminem (10x23 cm). Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chlebek smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy metoda góra-dół przez 30 minut.

Zdjęcie - Chlebek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów