Chlebek z rabarbarem
Śpieszmy się kochać rabarbar, bo sezon trwa zbyt krótko! Polecam w sezonie rabarbarowym upiec słodko-kwaśny chlebek.
Czas całkowity: 1 godz
Czas wyrastania: 40 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- cukier - 60 g
- jajko - 1 szt.
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- letniego mleka - 200 ml
- zimnego masła - 50 g
- rabarbaru - 150 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, jajko, posiekany drobno rabarbar. Stopniowo wlewamy letnie mleko, ciasto wyrabiamy ok. 3 minuty. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy, aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 3 części, z których zaplatamy warkocz. Przekładamy go do keksówki wyłożonej pergaminem (10x23 cm). Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chlebek smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy metoda góra-dół przez 30 minut.