Chlebek z malinami
Nie chcę Was wpuszczać w maliny, więc musicie mi uwierzyć na słowo. Ten chlebek smakuje cud malina! Oto przepis nowy na chlebek malinowy.
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- cukier - 100 g
- jajko - 1 szt.
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- letniego mleka - 250 ml
- maliny - 150 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, drożdże, letnie mleko, wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut, stawiamy w ciepłym miejscu.
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm. Układamy na nim maliny, zostawiając brzegi wolne, posypujemy łyżką cukru (opcjonalnie) i zawijamy jak roladę od dłuższego boku.
4.Tak przygotowaną roladę wkładamy do keksówki i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chlebek smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut. Wyciągamy z formy i studzimy.