Chlebek turecki
Jeśli lubicie słodkie pieczywo to ten wypiek przypadnie Wam do gustu.
Ciemny chlebek turecki przypomina trochę ciasto, nie jest jednak przesadnie słodki, ponieważ dodałam do niego jedynie 2 łyżki cukru trzcinowego i łyżkę miodu. Jego ciemny kolor zawdzięczamy dodatkowi kakao, a cały smak podkreślają posiekane orzechy, rodzynki i płatki migdałowe.
Jest naprawdę smakowity! Świetnie smakuje lekko podgrzany w formie tostów, jako dodatek do kawy podczas śniadania do łóżka :)
Chlebek turecki Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz 40 min Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 2 godz 20 min Składniki
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki trzcinowego cukru
- 2 łyżki kakao
- łyżka miodu
- 170 ml mleka 1,5 %
- 25 g roztopionego masła
- łyżeczka soli
- garść rodzynek
- garść migdałów
- jajko + łyżka jogurtu naturalnego
- garść płatków migdałowych
- Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i zalewamy letnim mlekiem (60 ml). Miseczkę odstawiamy na 10 minut.
- Do dużej misy przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy sól. Robimy w środku mąki wgłębienie i wlewamy zaczyn. Drewnianą łyżką zasypujemy mąką zaczyn i powoli łączymy składniki. Wlewamy resztę letniego mleka i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Następnie dodajemy roztopione, ostudzone masło i miód wyrabiając ciasto przez kolejne 4 minuty. Na koniec dodajemy rodzynki (wcześniej można je zalać wrzątkiem i odsączyć) oraz posiekany migdały. Wyrabiamy ciasto jeszcze przez 2-3 minuty, po czym przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Blat podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i formujemy chlebek (kształt widoczny na zdjęciu). Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, który smarujemy odrobiną masła. Jajko rozbełtujemy z łyżką jogurtu naturalnego, masą smarujemy wierch ciasta, dodatkowo posypując płatkami migdałowymi. Chlebek przekładamy na blachę, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Chlebek turecki pieczemy w 180 stopniach, przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.