Chlebek turecki

Zdjęcie - Chlebek turecki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek turecki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jeśli lubicie słodkie pieczywo to ten wypiek przypadnie Wam do gustu. Ciemny chlebek turecki przypomina trochę ciasto, nie jest jednak przesadnie słodki, ponieważ dodałam do niego jedynie 2 łyżki cukru trzcinowego i łyżkę miodu. Jego ciemny kolor zawdzięczamy dodatkowi kakao, a cały smak podkreślają posiekane orzechy, rodzynki i płatki migdałowe. Jest naprawdę smakowity! Świetnie smakuje lekko podgrzany w formie tostów, jako dodatek do kawy podczas śniadania do łóżka :) Chlebek turecki Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz 40 min Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 2 godz 20 min Składniki
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki trzcinowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka miodu
  • 170 ml mleka 1,5 %
  • 25 g roztopionego masła
  • łyżeczka soli
  • garść rodzynek
  • garść migdałów
  • jajko + łyżka jogurtu naturalnego
  • garść płatków migdałowych
Instrukcja
  1. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i zalewamy letnim mlekiem (60 ml). Miseczkę odstawiamy na 10 minut.
  2. Do dużej misy przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy sól. Robimy w środku mąki wgłębienie i wlewamy zaczyn. Drewnianą łyżką zasypujemy mąką zaczyn i powoli łączymy składniki. Wlewamy resztę letniego mleka i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Następnie dodajemy roztopione, ostudzone masło i miód wyrabiając ciasto przez kolejne 4 minuty. Na koniec dodajemy rodzynki (wcześniej można je zalać wrzątkiem i odsączyć) oraz posiekany migdały. Wyrabiamy ciasto jeszcze przez 2-3 minuty, po czym przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  3. Blat podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i formujemy chlebek (kształt widoczny na zdjęciu). Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, który smarujemy odrobiną masła. Jajko rozbełtujemy z łyżką jogurtu naturalnego, masą smarujemy wierch ciasta, dodatkowo posypując płatkami migdałowymi. Chlebek przekładamy na blachę, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  4. Chlebek turecki pieczemy w 180 stopniach, przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przepisy z tych kategorii

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chrupki chlebek skandynawski
1

Chrupki chlebek skandynawski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chrupkie pieczywo ze szpinakiem

Chrupkie pieczywo ze szpinakie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Chleb jabłkowy

Chleb jabłkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Czerwone bajgle z burakiem

Czerwone bajgle z burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cebulowe wianuszki ze słonecznikiem

Cebulowe wianuszki ze słoneczn…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo
3

Chleb dyniowy – prosty przepis…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Serowe ptysiowe bułeczki Gougeres
2

Serowe ptysiowe bułeczki Gouge…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka