Chlebek turecki

Zdjęcie - Chlebek turecki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek turecki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jeśli lubicie słodkie pieczywo to ten wypiek przypadnie Wam do gustu. Ciemny chlebek turecki przypomina trochę ciasto, nie jest jednak przesadnie słodki, ponieważ dodałam do niego jedynie 2 łyżki cukru trzcinowego i łyżkę miodu. Jego ciemny kolor zawdzięczamy dodatkowi kakao, a cały smak podkreślają posiekane orzechy, rodzynki i płatki migdałowe. Jest naprawdę smakowity! Świetnie smakuje lekko podgrzany w formie tostów, jako dodatek do kawy podczas śniadania do łóżka :) Chlebek turecki Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz 40 min Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 2 godz 20 min Składniki
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki trzcinowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka miodu
  • 170 ml mleka 1,5 %
  • 25 g roztopionego masła
  • łyżeczka soli
  • garść rodzynek
  • garść migdałów
  • jajko + łyżka jogurtu naturalnego
  • garść płatków migdałowych
Instrukcja
  1. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i zalewamy letnim mlekiem (60 ml). Miseczkę odstawiamy na 10 minut.
  2. Do dużej misy przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy sól. Robimy w środku mąki wgłębienie i wlewamy zaczyn. Drewnianą łyżką zasypujemy mąką zaczyn i powoli łączymy składniki. Wlewamy resztę letniego mleka i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Następnie dodajemy roztopione, ostudzone masło i miód wyrabiając ciasto przez kolejne 4 minuty. Na koniec dodajemy rodzynki (wcześniej można je zalać wrzątkiem i odsączyć) oraz posiekany migdały. Wyrabiamy ciasto jeszcze przez 2-3 minuty, po czym przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  3. Blat podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i formujemy chlebek (kształt widoczny na zdjęciu). Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, który smarujemy odrobiną masła. Jajko rozbełtujemy z łyżką jogurtu naturalnego, masą smarujemy wierch ciasta, dodatkowo posypując płatkami migdałowymi. Chlebek przekładamy na blachę, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  4. Chlebek turecki pieczemy w 180 stopniach, przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Zupa z buraczków z orzechami i imbirem

Zupa z buraczków z orzechami i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Raffello na krakersach
3

Raffello na krakersach

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami

Grillowane gruszki z orzechami…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Orzechowe babeczki

Orzechowe babeczki

montka montka
cukierenka

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
3

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babeczki cytrynowe z malinami
2

Babeczki cytrynowe z malinami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty