Chlebek truskawkowy
Na upieczenie truskawkowego chlebka z Joy of Baking, umówiłam się z Atinką i Cudawianką już jakiś czas temu. Z różnych przyczyn upiekłyśmy go we dwie, ale mam nadzieję, że Cudawianka kiedyś się na niego skusi, bo jest naprawdę rewelacyjny! :) Z tego przepisu piekła także kiedyś Wedelka oraz całkiem niedawno Grumki.
Ciasto bardzo nam smakowało, bo jest miękkie, wilgotne, pięknie pachnie no i jest z truskawkami. Takie ciasta znikają w moim domu bardzo szybko;) Polecam serdecznie!
Anitko, dziękuję Ci za wspólne truskawkowe pieczenie, a Tobie Cudawianko za wyszukanie pysznego przepisu!:)
Składniki:
*113g masła
*150g cukru
*3 duże jajka
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*280g mąki
*pół łyżeczki proszku do pieczenia
*pół łyżeczki sody oczyszczonej
*1/4 łyżeczki soli
*łyżeczka cynamonu
*ok. 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
*55g posiekanych orzechów włoskich lub orzechów pekan
*1,5 szklanki posiekanych truskawek
Wykonanie:
Orzechy posiekać, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażyć w piekarniku (180 stopni) przez około 8 minut, aż nabiorą złocistego koloru i zaczną pachnieć. W misce ubić mikserem masło z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste. Dodawać po jednym jajku, ciągle ubijając. Dodać ekstrakt waniliowy.
W osobnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Wymieszać. Dodać składniki sypkie i śmietanę do ubitego masła. Całość dokładnie wymeiszać mikeserem. Na koniec delikatnie wmieszać do ciasta truskawki i orzechy. Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką, przełożyć do niej gotowe ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni około godziny lub do momentu, gdy chlebek ładnie się zrumieni, a patyczek w niego wbity będzie suchy :) Smacznego :)