Chlebek rabarbarowy

Chlebek  rabarbarowy

Moje kolejne spotkanie z Ireną i Andrzejem zaowocowało wspaniałym chlebkiem rabarbarowym z orzechami. Ciasto przygotowane na bazie maślanki jest mięciutkie, orzechy  wspaniale  chrupią a rabarbar świetnie ożywia swoją kwaśnością. Całość jest zwieńczona pyszną kruszonką. Bardzo zachęcam Was do upieczenia tego ciasta bo naprawdę nie pożałujecie a Irenie i Andrzejowi dziękuję za kolejne wspólne pieczenie.

Zdjęcie - Chlebek  rabarbarowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 i pół szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę)
  • 2/3 szklanki oleju
  •  jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 i pół szklanki mąki (dałam 2 szklanki)
  • 2 szklanki pokrojonego świeżego rabarbaru
  • pół szklanki posiekanych orzechów
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru.

Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni C. 2 foremki o wymiarach ok. 20 cm x 10 cm wysmarować tłuszczem. W misce wymieszać brązowy cukier i olej, miksować do połączenia na gładką masę. Dodać jajko, maślankę, sól, sodę, wanilię i mąkę. Zmiksować. Wmieszać rabarbar i orzechy. Przełożyć do przygotowanych foremek. Wymieszać masło i cukier, a powstałą kruchą mieszanką posypać ciasto. Piec w temp. 175 stopni C przez 50-55 minut, aż patyczek włożony w ciasto wyjmiemy suchy. Wystudzić na kratce. Podawać pokrojone w plastry.

Smacznego:)

Kategorie przepisów