Chlebek rabarbarowy
Moje kolejne spotkanie z Ireną i Andrzejem zaowocowało wspaniałym chlebkiem rabarbarowym z orzechami. Ciasto przygotowane na bazie maślanki jest mięciutkie, orzechy wspaniale chrupią a rabarbar świetnie ożywia swoją kwaśnością. Całość jest zwieńczona pyszną kruszonką. Bardzo zachęcam Was do upieczenia tego ciasta bo naprawdę nie pożałujecie a Irenie i Andrzejowi dziękuję za kolejne wspólne pieczenie.
Składniki:
- 1 i pół szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę)
- 2/3 szklanki oleju
- jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 i pół szklanki mąki (dałam 2 szklanki)
- 2 szklanki pokrojonego świeżego rabarbaru
- pół szklanki posiekanych orzechów
- 1 łyżka miękkiego masła
-
1/4 szklanki cukru.
Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni C. 2 foremki o wymiarach ok. 20 cm x 10 cm wysmarować tłuszczem. W misce wymieszać brązowy cukier i olej, miksować do połączenia na gładką masę. Dodać jajko, maślankę, sól, sodę, wanilię i mąkę. Zmiksować. Wmieszać rabarbar i orzechy. Przełożyć do przygotowanych foremek. Wymieszać masło i cukier, a powstałą kruchą mieszanką posypać ciasto. Piec w temp. 175 stopni C przez 50-55 minut, aż patyczek włożony w ciasto wyjmiemy suchy. Wystudzić na kratce. Podawać pokrojone w plastry.
Smacznego:)