Chlebek piernikowy
Chodzi za mną ostatnio korzenny smak. Wiem jednak, że już za kilka dni będę przesycona świątecznymi słodkościami. Nie będę już mogła patrzeć na pierniczki i stracę ochotę na piernikowy sernik. Prawdopodobnie tak się stanie z powodu corocznego obżarstwa.
Dlatego dziś przygotowując domowy chleb na kolację, do ciasta dodałam trochę melasy, kakao oraz przyprawy do piernika. To sprawiło, że chleb nabrał korzennego charakteru i trochę przypomina piernik. Jednak tylko odrobinę, ponieważ wcale nie jest słodkie (dodałam jedynie łyżeczkę cukru). Jego miąższ i chrupiąca skórka zdecydowanie bardziej pasują do chleba. I właśnie o taki efekt mi chodziło
Chlebek nie jest specjalnie słodki jak wspomniałam, dlatego pasuje doskonale jako pieczywo do kanapek w zaskakujących lekko solonych połączeniach.
Chlebek piernikowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut Porcje: 1 Składniki- 450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 200 ml mleka
- 4 łyżki masła
- 1 czubata łyżka melasy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia tłuszczu. Chwilę studzimy.
- Mąkę mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy melasę i mieszamy.
- Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania, ciasto osiągnie formę kuli. Wkładamy ją do miski, przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Następnie przekładamy ciasto na blat i chwilę zagniatamy. Formujemy okrągłą kulę, którą kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut w cieple.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 30-35 minut. Upieczony studzimy na kratce przed podaniem.