Chlebek muffinowy

Zdjęcie - Chlebek muffinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek muffinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffiny to małe, urocze babeczki, które podbiły serca na całym świecie. Najbardziej kojarzone są chyba w Wielkiej Brytanii, USA i w Kanadzie, chociaż w Polsce również są popularne od kilku lat. Smaki muffinów mogą być przeróżne - od słodkich z kawałkami owoców, czekoladą, orzechami - po wytrawne z warzywami, serem, czy mięsem.

Zdecydowanie większym zainteresowaniem cieszą się te na słodko, trudno się dziwić, bo są pyszne. Mają jednak pewną wadę, zazwyczaj są małymi bombami kalorycznymi. Na szczęście można też zrobić ich zdrowszą wersję np. z płatkami owsianymi, mąką pszenną razową, cukrem trzcinowym i bakaliami.

Tak jak ja dzisiaj. Moją wariacją na temat  jest upieczenie ich w formie keksówce. Muffiny piecze się na bazie sody oczyszczonej i/lub proszku do pieczenia, dlatego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Przepis idealnie sprawdził się dziś w mojej kuchni, bo jestem przeziębiona i nie mam siły za długo gotować.

Dzięki eksperymentowi otrzymałam szybki słodkawy chlebek, który jest równie pyszny jak babeczki!

Zdjęcie - Chlebek muffinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwagi: w przepisie należy dodać 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Można je także wymieszać w proporcji 1:1. Soda oczyszczona daje czasem specyficzny posmak na końcu języka, ale jest trochę zdrowsza, bo mniej chemiczna od proszku do pieczenia. Proszek w tak małej ilości nie jest szkodliwy, dlatego wybór należy do Ciebie (ja wymieszałam sodę z proszkiem).

Chlebek muffinowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 min Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 45 min Porcje: 1 Składniki
  • 100 g płatków owsianych
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 80 g bakalii (u mnie suszone daktyle, żurawina, migdały, ziarna słonecznika, nasiona babki płesznik)
  • łyżeczka sody oczyszczonej (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 280 ml mleka
  • 280 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego/oliwy
  • 2 jajka
  • *łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • **cukier puder do oprószenia (można pominąć)
Instrukcja
  1. Od dużej misy wsypujemy płatki owsiane, mąkę pszenną razową, mąkę pszenną (można przesiać), cukier trzcinowy, łyżeczkę sody, łyżeczkę proszku oraz bakalie. Składniki mieszamy drewnianą łyżką.
  2. Do drugiej miseczki/dzbanuszka wlewamy mleko, olej, ekstrakt z wanilii (nie mylić z esencją waniliową) i wbijamy 2 jajka. Całość roztrzepujemy trzepaczką.
  3. Mokre składniki przelewamy do misy z suchymi i delikatnie łyżą (lub krótko mikserem), mieszamy wszystko krótko (inaczej będzie zakalec) do połączenia składników.
  4. Formę keksówkę (u mnie 12x22 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy płatkami owsianymi lub wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasto, wierzch posypujemy płatkami owsianymi.
  5. Keksówkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy w ciasto patyczek, jeśli będzie suchy - chlebek jest gotowy, jeśli nie - dopiekamy jeszcze kilka minut.
  6. Upieczony chlebek chwilę studzimy na kuchennej kratce. Można go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb pszenny szybki

Chleb pszenny szybki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wiejskie podpłomyki z makiem

Wiejskie podpłomyki z makiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bezglutenowe podpłomyki

Bezglutenowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb