Chlebek kukurydziany
Tyle słońca w całym mieście! Jeśli macie ochotę upiec szybki słoneczny chleb to polecam nowy przepis. Oto delikatny chlebek kukurydziany, z wierzchu ozdobiony ziarenkami świeżej kukurydzy i papryczką chilli. A robi się go naprawdę szybko, wystarczy pół godziny!
Czas całkowity: 30 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 250 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 40 ml
- jajko - 2 szt.
- Kolba kukurydzy - 1 szt.
- mąki kukurydzianej - 250 g
- kefiru - 450 g
- proszku do pieczenia - 2 łyżeczki
- papryczka chilli pokrojona w plasterki - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i nagrzewamy patelnię żeliwną przez 30 minut. Jeśli używamy keksówki pomijamy ten etap.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy proszek do pieczenia sól. Jajka łączymy z kefirem i oliwą. Wlewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy ciasto.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rozgrzanej patelni żeliwnej lub wykładamy do keksówki (10x23 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy, dekorujemy świeżymy ziarenkami kukurydzy i plasterkami papryczki chilli.
4. Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut lub do momentu \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"suchego patyczka\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\".