Chlebek jabłkowy
Super zdrowa przekąska i jak na chlebek przystało bez jajek,bez dodatku tłuszczu.Wilgotny,mocno owocowy w smaku idealnie pasuje równiez do kawy ,a nie jest przy tym tuczący i kaloryczny jak większość ciast.Bardzo prosty do przygotowania.
Składniki na 1 keksówkę:
450 g kwaśnych jabłek
50 g cukru trzcinowego (dałam ksylitol)
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g suszonych fig
50 g posiekanych migdałów
50 g rodzynek
3 łyżki soku jabłkowego
Wykonanie:
- jabłka obrać,pokroić w drobną kostkę,wymieszać z cukrem i przykryte folią spożywczą odstawić na 12 godzin (najlepiej na całą noc)
- cynamon,kakao i proszek do pieczenia wymieszać z mąką
- figi pokroić w drobna kostkę,posiekać migdały,dodać rodzynki i pozostałe składniki.Razem z jabłkami zagnieść wilgotne ciasto.Uformować i Włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki
- piec w 175`C 60-70 minut