Chlebek czekoladowy
Myślę, że tego chleba specjalnie reklamować nikomu nie muszę. Ciężko się nie skusić na chlebek... z czekoladą.
Wbrew pozorom nie jest on wcale specjalnie słodki i nie przypomina w smaku ciasto. To zdecydowanie chleb, lecz na bazie twarogu o wyrazistym smaku gorzkiej czekolady.
Smakuje nie tylko koneserom słodkości, świetnie się sprawdzi także jako baza do wytrawnych kanapek z serem, twarogiem, czy nawet szynką.
Do tego wszystkiego jest idealny dla osób dbających o linię, ponieważ naukowcy potwierdzili, że gorzka czekolada w małych ilościach działa odchudzająco!
Chlebek czekoladowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz 40 min Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 2 godz 20 min Składniki- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g chudego twarogu
- 200 ml mleka 1,5 %
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka suszonych drożdży instant
- 4 czubate łyżki kakao
- 60 g gorzkiej czekolady
- Mąkę przesiewamy do misy miksera, łączymy z suszonymi drożdżami, cukrem oraz solą. Całość wyrabiamy mikserem i powoli wlewamy 100 ml letniego mleka. Gdy składniki się połączą dodajemy rozdrobniony twaróg, kakao oraz drobno posiekaną czekoladę. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut, dolewając w tym czasie powoli resztę letniego mleka. Misę przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
- Po upływie ok. 45 minut wyciągamy ciasto z misy i formujemy okrągły chlebek. Przykrywamy go ponownie ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut.
- Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia oraz wyrośnięty chlebek czekoladowy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy np. na specjalnej kratce.