Chlebek cukiniowy

Zdjęcie - Chlebek cukiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek cukiniowy to prawdziwie wakacyjny przepis!

Nie tylko dlatego, że jego głównym składnikiem nadającym charakterystycznego smaku jest młoda, letnia cukinia. Ale także dlatego, że wykonanie tego chlebka jest banalnie proste.

W takim razie idelnie się wpisuje w schemat wakacyjnego, leniwego gotowania.

Wystarczy bowiem godzina, by go upiec i kilka akcesoriów kuchennych. Chlebek nie jest drożdżowy, bo drożdże zastepuje soda oczyszczona (lub proszek do pieczenia), która sprawia, że rośnie podczas pieczenia.

Dzięki temu robi się go szybko i nie trzeba go wyrabiać przez 10 minut ręcznie lub mikserem. Wystarczy tarka na cukinię, miska, łyżka i foremka.

Naprawdę warto spróbować, bo nie wymaga wiele wysiłku, a jest lekki i pyszny :)

Zdjęcie - Chlebek cukiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebek cukiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebek cukiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebek cukiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek cukiniowy Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 mins Czas pieczenia: 50 mins Całkowity czas: 1 hour Składniki
  • 450 g cukinii
  • 330 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 90 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Przygotowanie
  1. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i zostawiamy na kilka minut na sicie, aby puściła sok.
  2. Do miski wsypujemy dosączoną z soku startą cukinię. Dodajemy oliwę i mieszamy.
  3. Następnie dodajemy cukier i rozbełtane dwa jajka, krótko mieszamy.
  4. Dosypujemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i solą.
  5. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki do połączenia (ok. 1-2 minuty).
  6. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem (powinno sięgać 3/4 wysokości formy).
  7. Chlebek pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Wbijamy w ciasto drewniany patyczek i sprawczamy, czy jest suchy – jeśli tak, chlebek jest upieczony.
  9. Wcyiągamy go z piekarnika i formy, studzimy przez podaniem.
2.2.8

Przepisy z tych kategorii

Chrupkie pieczywo dyniowe

Chrupkie pieczywo dyniowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rogaliki marchewkowe
3

Rogaliki marchewkowe

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek

Sałatka z młodych ziemniaków,…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Sałatka z kaszą bulgur na ciepło

Sałatka z kaszą bulgur na ciep…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z pora i kukurydzy
1

Surówka z pora i kukurydzy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena