Chlebek bananowy z malinami

W powietrzu czuć już jesień, a moje dziecko przechadza się po domu ze spakowanym do szkoły plecakiem, co oznacza że przed nami ostatni wakacyjny weekend. Czas wracać do szkoły i innych obowiązków. Moja mała aktywność na blogu w czasie wakacji wcale nie była związana z tym, że postanowiłam sobie zrobić wakacje od gotowania. Wprost przeciwnie, całe wakacje upłynęły mi pod znakiem realizowanych projektów kulinarnych. Lipiec był miesiącem intensywnych warsztatów kulinarnych dla dzieci, w sierpniu z kolei pracowałam nad projektem kulinarno-fotograficznym, którego efekty możecie zobaczyć na stronie warzywneinspiracje.pl.
Późne lato i początek jesieni to chyba najbardziej ciekawy sezon dla wielbicieli warzyw i owoców. Pojawiają się już pierwsze grzyby i dynie, są jeszcze maliny, borówki i jeżyny. Owoce te sprawdzają się najlepiej w prostych ciastach, do których zaliczam chlebek bananowy. Podstawową zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga użycia miksera czy innego sprzętu. Wystarczy miska, widelec, foremka i piekarnik. Sekretem dobrego ciasta bananowego, zwanego też chlebem bananowym są bardzo dojrzałe, a nawet przejrzałe banany, które im ciemniejsze, tym słodsze. Jeśli macie w domu banany, które straciły swą wizualną atrakcyjność, ich skórka stała się "piegowata", brązowa itd, absolutnie ich nie wyrzucajcie! Przygotujcie z nich ciasto, bo nadają się do tego idealnie. Zostawiam Was z przepisem, a sama idę łapać ostatnie promienie letniego słońca.

Zdjęcie - Chlebek bananowy z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
2 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki jogurtu
2 łyżki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Dodatkowo:
garść malin
łyżka oleju do posmarowania foremki
Przygotowanie: Widelcem rozgniatamy banany. Do masy bananowej dodajemy jajka, cukier, jogurt i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Do osobnej miski przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wymieszane suche składniki dodajemy do bananowej masy i mieszamy aż się połączą.
Keksówkę smarujemy olejem. Do keksówki wlewamy ciasto i wkładamy maliny pomagając im delikatnie zatonąć w masie ciasta. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Zdjęcie - Chlebek bananowy z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek bananowy z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek bananowy z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rurkami bez pieczenia
1

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tradycyjne curry z kurczaka

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tort truskawkowy
1

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Truskawkowa sałatka z czosnkiem  niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym

Truskawkowa sałatka z czosnkie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Smoothie z mniszka

Smoothie z mniszka

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Owoce leśne z chia
1

Owoce leśne z chia

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj