Chlebek bananowy Nigelli

Chlebek bananowy Nigelli
Chlebek bananowy króluje na blogach od jakiegoś już czasu, ale przeważnie wg Sophie Dahl. Ja po upieczeniu go postanowiłam wypróbować z kolei przepis Nigelli Lawson, który zamieściła w „Jak być domową boginią”. Przyznam, że jej ciasto smakowało mi bardziej niż to panny Dahl, może za sprawą dodatku orzechów. Jest wyjątkowo aromatyczne, wilgotne i trudno poprzestać na jednym kawałku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, musicie je upiec!:)
Zdjęcie - Chlebek bananowy Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chlebek bananowy
- 100g rodzynek
– 175g mąki– 2 łyżeczki proszku do pieczenia– ½ łyżeczki sody– ½ łyżeczki soli- 125g masła– 140g cukru– 2 duże jajka– 3 bardzo dojrzałe banany (ok. 300g bez skórki)– 60g orzechów włoskich– 1 łyżeczka esencji waniliowej
W miseczce umieścić rodzynki, zalać gorącą wodą i odstawić.W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.W dużej misce zmieszać stopione masło z cukrem, aż się rozpuści.Mieszając, dodawać po jednym jajku, a następnie rozgniecione banany.Wmieszać posiekane orzechy, odsączone rodzynki i esencję waniliową.Dodawać po 1/3 sypkich składników, mieszając za każdym razem.Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki o długości ok. 23cm.Piec w temperaturze 170 st. C przez 1–1 ¼ godziny, sprawdzić patyczkiem.Wystudzić w formie. Najlepsze jest na następny dzień.
Zmodyfikowałam trochę oryginalny przepis, np. Nigella moczy rodzynki w rumie.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 15
Kaloryczność jednej porcji: 210 kcal

Kategorie przepisów