Chlebek bananowy
Za to ciasto zabierałam się za każdym razem gdy zobaczyłam je u kogoś na blogu. Wiedziałam, że musi być dobre bo z bananami dobre jest wszystko a już na pewno ciasto. Nie rozczaruje sie każdy kto lubi banany i bananowe wypieki. Ciasto jest z tych ciężkich, intensywnie pachnące i smakuje wspaniale. I dlatego znika błyskawicznie.
Składniki:
- 4 banany
- 150 g brązowego cukru
- 1 jajko, rozbełtane
- 75 g miękkiego masła
- 1 cukier waniliowy
- 170 g mąki
- szczypta soli
-
1 łyżeczka sody
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę. Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę. Po upieczeniu ostudzić w formie.
Smacznego:)